EĞİTİM

Okul alışverişi cep yakıyor

Okul alışverişi cep yakıyor

Loading

Kırtasiye malzemelerine gelen aşırı fiyat artışı sonrasında okula başlayacak veya öğrenimine devam edecek öğrencilerin okul giderleri astronomik rakamlara ulaşıyor. Dar gelirli aileler başta olmak üzere asgari ücretle çalışan veliler kırtasiye yardımı yapan kuruluşların kapılarını aşındırıyor.

2023-2024 eğitim ve öğretim yılı günler sonra başlayacak ve bir öğrencinin masrafı 7 bin TL yi geçiyor. Geçen yıla göre yüzde 100’den fazla artışın yaşandığı giderler nedeniyle asgari ücretli bir ailenin eğitimi karşılayabilme olanağı neredeyse imkânsız.

Asgari ücretli bir ailenin 3 çocuğunun öğrenim gördüğü düşünüldüğünde asgari ücretle çalışan velilerin çocuklarının eğitim giderlerini karşılayabilmesi imkânsız hale geliyor.

Aksaray’da farklı kırtasiyelerden yaptığımız fiyat araştırması sonucunda;

İlkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrenci defter, okul çantası, kalem, kalem kutusu, kalemtıraş, silgi, boya, beslenme çantası, su kabı, çeşitli kırtasiye araç gereçleri, eşofman takımı, ayakkabı, spor ayakkabı ve okul kıyafetlerinden oluşan zorunlu ihtiyaçlara geçtiğimiz yıl 2 bin 840 TL öderken bu yıl 7 bin 310 TL ödemesi gerekiyor.

Ortaokula başlayacak bir öğrencinin kullanacağı malzemelere göre okula başlarken zorunlu gideri 8 bin 125 TL’ civarında. Aynı malzemelerle geçtiğimiz eğitim öğretim yılı başında bu rakam 3 bin 180 TL idi.

Liseye başlayacak bir öğrencinin zorunlu ihtiyaçları ise geçtiğimiz yıl 3 bin 270 TL iken bu yıl 7 bin 875 TL tutuyor.

Kırtasiye malzemelerine gelen aşırı fiyat artışı sonrasında okula başlayacak veya öğrenimine devam edecek öğrencilerin okul giderleri astronomik rakamlara ulaşıyor. Durum böyle olunca asgari ücretle çalışan velilerin çocuklarının eğitim giderlerini karşılayabilmesinin olanağı kalmadı.

Dar gelirli aileler başta olmak üzere asgari ücretle çalışan veliler kırtasiye yardımı yapan kuruluşların kapılarını aşındırıyor.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL