KÜLTÜR & SANAT

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Aksaray Bağ Bozumu ve Pekmez Festivaline ilgi büyük

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Aksaray Bağ Bozumu ve Pekmez Festivaline ilgi büyük

Loading

Aksaray Belediyesi tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Aksaray merkez Karkın köyünde yapıldı. Festivale olan ilgi oldukça yoğun oldu. Aksaray Belediyesi Festival alanına davetlileri ücretsiz taşıdı.

Festivale Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Ali Bayer, MHP İl Başkanı Burhanettin Karataş, Zafer Partisi Aksaray Belediye Başkan Adayı iş kadını Nevin Yüce , Karkın Köyü Muhtarı Orhan Keser, Aksaray Süt Birliği Başkanı Esat Zengin, kurum müdürleri, STK Başkanları ve vatandaşlarla katıldı.

Aksaray Belediyesi tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Aksaray merkez Karkın köyünde yapıldı.

Konyadan gelen Mehter Takımı’nın gösterisi ile başlayan festival, folklor ekibinin halk oyunları gösterisi ile devam etti. Sonrasında Atatürk silah arkadaşları ve şehitlerimiz adına saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Hafız Muhammet Demir tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Aksaray Valisi Kumbuzoğlu “Aksaray’ın üzümü ülkemize şifa olsun”

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Bağ Bozumu ve Pekmez Festivalinde konuşma yaptı.

Vali Kumbuzoğlu konuşmasında; “Arkamda Hasan Dağı, Hasan Dağı’nın eteklerinde gençler ve girişimciler var, iyi ki varsınız. Burada icraat yapmamak mümkün değil. İnşallah hep birlikte bu heyecanla, istekle, enerjiyle güzel şeyler yapacağız. Maşallah gençler iyi ki varsınız. Gelecek sizin sizlerle gurur duyuyoruz. Böyle festivallerle daha güzel renkleri bir araya getireceğiz. Önce tanışacağız. Önce birbirimizi seveceğiz. Önce birbirimize sempati ile bakacağız. Birlik ve beraberlik olmadan adım atmak çok zor. Türkiye’miz geleceğin yıldızı. Yıllardır pekmez yiyoruz. Çok sağlıklı diyorlar ama ilk defa yapılış aşamalarına şahit olacağız. Ben çok heyecanlıyım. Allah razı olsun Evren Başkan Aksaray birçok tarımsal ürünün üretiminde şampiyon. Maşallah daha da üreteceğiz. Pekmezi Hasan Dağı’nın karıyla yemek bambaşka. Onu da birlikte göreceğiz İnşallah. Bu yıl bol kar yağışı olacak ve birlikte kar ve pekmez yiyeceğiz.” İfadelerini kullandı.
Ak Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy festival açılışında yaptığı konuşmasında, “Bu güzel organizasyon için Evren Başkanımıza teşekkür ediyorum. Festivaller, bizim birlik ve beraberliğimizi vesile oluyor. Bizim gülmemiz bir, hassasiyetlerimiz bir. Bizim ayımız gayrımız yok. Biz büyük
bir potansiyele sahip bir tarım şehriyiz. Tarım üretiminde dereceye giren illerden bir tanesiyiz. İnşallah bunu devam ettireceğiz. Bu tür festivallerde ilimizi daha iyi tanıtmaya devam edeceğiz. Eli nasırlı üreticilerimize tarıma verdikleri destek için teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Festival açılışında konuşma yapan Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, “Bugün ikincisini düzenlediğimiz festivalimizde beraberiz. 13 civarında köye hitap eden bölgemizde önemli sektörlerden biri olan üzüm ve pekmezimize vurgu yapmak, Aksaray’ımızı ülkeye tanıtmak, bölgeye canlılık katmak, Hasan Dağı ve yörelerinde yapılan tarımsal faaliyetlere vurgu yapmak adına bu festivali yapıyoruz. Köyümüz iki yıldır bu festivale ev sahipliği yapıyor. Aksaray’ımız tarımsal üretimde ön sıralarda yer alıyor. 14 bin dönüm alan üzerinde 11 bin ton da üzüm hasadı yapılıyor. Belli bir bir miktarı pekmeze dönüşüyor. Pekmezin nasıl üretildiğini bugün göreceğiz. Bir festivali daha yerine getirmenin mutluluğu ve sevinci içerisindeyiz. İnşallah Rabbim nice festivaller yapmayı nasip etsin. Aksaray’ımızın pekmezi ülkemize şifa olsun.” İfadelerini kullandı.Aksaray Belediyesi tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali özel davetlisi TKDK Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı,  Festival açılışında bir konuşma yaptı Antalyalı konuşmasında; “Bakanımızın hepinize selamlarını iletiyorum. TKDK olarak 2011 yılından bu yana ülkemiz genelinde yaklaşık 25 bin proje destekledik ve 100 bin civarı istihdam sağladık. Bugune kadar farklı sektörlerdeki projelere yaklaşık 98 milyar yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde 42 ilde uyguladığımız faaliyetleri 81 ile yaygınlaştıracağız. Gençlere ve kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz. 40 yaş altı kadınlara ilave destek veriyoruz. Bugüne kadar 13 binden fazla gencimiz yatırım yaptı. 6 bini aşkın kadın yatırımcımız faydalandı. Bizim desteklerimizde vergi muafiyeti var bu da ilave bir destektir. Ülkemizin Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ekonomik ve sosyal girişimi desteklemek için bu destekler artırılarak sürdürülecek. Avrupa Birliği standartlarının yaygınlaşmasını sağlayacak. Aksaray’da, 801 projeyi destekledik. 1.4 milyar TL yatırım gerçekleşti. Bunun da 670 milyon TL kısmı hibe olarak verildi. Bin 350 kişi iş sahibi oldu. Üzüm kurutmaya ve pekmez için 500 bin Avroya kadar yapılacak yatırımlarda hibeler veriyoruz. Yatırımcı kardeşlerimizi kurumumuza bekliyorum.” İfadelerini kullandı.

Festivalde TKDK Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı’ya Aksaray Beledye Başkanı Dr. Evren Dinçer tarafından Taşpınar Halısı hediye edildi.

Festivalde protokol üyeleri, vatandaşlar ile birlikte Bağ bozumu yaptı. Pekmezin yapılış aşamaları kazanlar kurularak festivalde anlatıldı. En iyi pekmez yarışması ve çeşitli etkinliklerin yapıldı festival konser ile sona erdi. Konserde, İl Jandarma Komutanlığı stant açarak Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirme yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL