KÜLTÜR & SANAT

Aksaray’da Cumhuriyetin 100 yaşı coşku ve heyecanla kutlandı.

Aksaray’da Cumhuriyetin 100 yaşı coşku ve heyecanla kutlandı.

Loading

Aksaray’da Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşku ve heyecanla kutlandı. Türk bayrakları ile meydanın kırmızı beyaza boyadığı programa, Jandarma Komando Birliği’nin seyredenleri hayran bırakan gösterisi damga vurdu.

Yerli ve milli otomobil TOGG’un da yer aldığı geçit töreni büyük ilgi ve heyecanla izlendi.  Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Vatanın her türlüsüne sevdalıyız. Yeter ki Üstünde ay yıldızlı al bayrağımız dalgalansın.” diyerek Cumhuriyetin kuruluş coşkusunu tüm vatandaşlarla paylaştı. Nice yüzyıllar boyu sen çok yaşa Cumhuriyet!

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in vatandaşların ve katılımcıların bayramlarını kutlaması ile başlayan program saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Daha sonra 100. Yılda 10 metrelik Türk Bayrağı ile Aksaray Şehitliği’nden başlayıp tören alanında son bulan yürüyüşte taşınan bayrak Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na takdim edildi. Program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı mesajının okunması ile devam etti.

Programda konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Cumhuriyet, aziz ve necip milletimizin tarih yolculuğundaki, varoluş mücadelesinin taçlanmış hali, istiklal mücadelemizi zafere ulaştıran, birlik ve beraberlik ruhunun en büyük eseridir. Bugünkü heyecan ve gururumuzun büyüklüğü, geçmişte çektiğimiz acıların, verdiğimiz mücadelenin büyüklüğündendir. Bulunduğumuz coğrafya; Anadolu’muz, İnsanlığın ve kadim medeniyetlerin beşiğidir. Herkesin göz diktiği bu yerde, Asırlarca kalabilmenin ağır bedelleri vardır. Anadolu, Ancak bu bedelleri ödemeyi göze alanların yurdudur. Kıtalara hükmeden Osmanlı Devleti güç kaybetmiş, İtilaf Devletleri birleşmiş ve Muhteris emelleri için harekete geçmişlerdi. Amaçları, Türkleri Anadolu’dan tamamen söküp atmaktı. Ancak! Hesaba katmadıkları, Türkün bağımsızlık aşkı, cesareti ve yüreği idi. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kahramanlıklarıyla, Önce Çanakkale, Sonra İnönü, Sakarya ve Dumlupınar’da Aziz milletimizin makûs talihi tersine çevrildi. İçimizdeki bu Kuvay-i Milliye Ruhu asla sönmeyecek. Bu topraklara göz dikenler, Geldikleri gibi gittiler. Gitmek istemeyenleri de Her seferinde biz denize döktük. Onun için, Cumhuriyetin ilanı, Sadece yeni bir rejimin ilanı değildir. Cumhuriyet, yeniden bir dirilişin adıdır.  Cumhuriyet, fazilettir, erdemdir, özgürlüktür. Cumhuriyet, bu topraklardaki varlığımızdır. Cumhuriyet, Ay yıldızlı al bayrağımızın ebediyen dalgalanışıdır. Cumhuriyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün En büyük eseri, en kıymetli emanetidir. Cumhuriyet, Kundaktaki bebeğini bırakıp cepheye mermi taşıyan Türk kadınıdır. Şerife Bacıların, Nene Hatunların bizlere emanetidir. Cumhuriyet, Emperyalist dünyaya meydan okumaktır.” dedi.

Vali Kumbuzoğlu konuşmasının devamında, “İşte! Ulu Önder Atatürk’ün, ‘Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; Onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizlersiniz. Benim nâçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır!’ dediği Cumhuriyetimiz, Bugün tam yüz yaşında. Yüz yıl önce, yedi düvel yürümüştü üstümüze. Üç kıtaya uzanan kolumuz, kanadımız kesilmişti. Sanmışlardı ki öldük, bittik, yenildik… Hayır! Biz bitmedik. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduk ve küllerimizden yeniden doğduk. Şimdi, Yeni yüzyılın eşiğindeyiz. Artık önde olmak bize, Geride olmak onlara. Üstüne oyun kurulan değil, Oyun kuran güçlü bir Türkiye geliyor. Bu ülkenin yiğit ve cesur evlatları tarihi yeniden şekillendiriyor. Türkiye, Aziz ve necip milletiyle birlikte, Kurulduğu ilk günden bu yana, Tarihten gelen misyonunu devam ettirmiş, Dünyanın her yerindeki mazlum, Mağdur ve ezilenlerin, yegâne umut kapısı olmuştur. Evet, Türkiye şimdi; ‘İstiklalden İstikbale’ sloganıyla, Türkiye Yüzyılı’na kararlılıkla koşuyor. Yokluklar içinde kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti bugün; yerli ve milli sanayi hamlesi ile, Kendi İHA, SİHA, Tank ve Helikopterlerini Yüz yıllık hayali olan, kendi otomobilini üretiyor. Duble yollar, deniz altından tüneller, viyadükler, – yüksek hızlı trenlerle ulaşım ağını örüyor. – Kendi uydularını fırlatıyor. – Yurtta ve dünyada barışın teminatı, – Sözüne itibar edilen güçlü bir arabulucu oluyor. Evet! Şükürler olsun ki; Türkiye hem kendi bölgesinde hem de tüm dünyada, artık söz sahibidir. Huzur, güven, adalet ve Barışın teminatı olmuştur. Sevgili gençler, Cumhuriyet; İlim ve ahlakın, adalet ve faziletin iktidarıdır. Cumhuriyet, sizlere emanet edilmiştir. Bu bir bayrak yarışıdır. Bizden aldığınız emaneti daha ileriye taşımalısınız. Bu da sadece, ama sadece çok çalışmakla olur. Değerli hemşehrilerim, Cumhuriyet denilince, Aksaray için özel bir parantez açmak istiyorum. Aksaray, Cumhuriyetin ilk şehirlerindendir. Aksaray, Milli Mücadeleye en çok destek veren şehirlerdendir. Azmi Milli Un Fabrikası, bunun yaşayan nişanesidir. Aksaraylılar olarak, Ana Vatan, Mavi Vatan, Yeşil Vatan… Vatanın her türlüsüne sevdalıyız. Yeter ki Üstünde ay yıldızlı al bayrağımız dalgalansın. Kıymetli hazirun, Atatürk’ün bizlere emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni Daha nice yüzyıllar, nice bin yıllar yaşatacağız. Bizlere düşen vazife; Atalarımızdan devraldığımız milli şuurla, Cumhuriyetimizin tüm değerlerini, Kendi evlatlarımıza kazandırmak olacaktır.

Başta, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Aziz şehitlerimiz ve gazilerimize Milletçe bir kez daha minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Cumhuriyetimizi, daha da büyüteceğimize ve yücelteceğimize, onu, insanlığın bir umut kaynağı olarak muhafaza edeceğimize, Milletçe söz veriyoruz. Şanıyla, şerefiyle, bayrağı ve toprağıyla, şehit ve gazileriyle nice yüz yıllara, nice bin yıllara, devletimiz payidar, milletimiz bahtiyar olsun. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, Ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesinde, Sağlık ve esenlikler diliyorum.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Program, Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin konseri, Hazım Kulak Anadolu Lisesi öğrencisi Hüseyin Çelebi’nin şiiri, Jandarma Komando Birliği’nin gösterileri, zeybek oyun gösterisi, folklor gösterisi, ve ödül töreni ile devam etti. Daha sonra Polis okulu öğrencileri 100 metrelik bayrak ile kortej yürüyüşü gerçeklestirdi. Jamdarma komando birliği yürüşte yerini aldı. Polis teşkilatı araçları Jandarma teşkilatı araçları ve yerli ve milli otomobil TOGG’un da aralarında bulunduğu geçit töreni yapıldı. Programdan sonra Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, tebrikleri kabul etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL