Genel

Askerliği Yapmama için Çürük Raporu Şart

Askerliği Yapmama için Çürük Raporu Şart

Loading

Her Türk erkeğinin hayatında dönüm noktası olan askerlik sağlık şartı el verdiği sürece yerine getirilmesi zorunlu bir görevdir. Eğitimin dahi engel olamadığı sadece tecil ettirilebildiği askerlikte tek muafiyet sağlık raporu ile alınacak çürük raporuyla mümkün. Sağlığı elvermeyenlerin yapamadığı askerlikte çürük raporu hangi hastalıklara verilir çürük raporu nasıl alınır sorularını haberimizde derledik.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her Türk  gencinin hem onur hem de gururla gerçekleştirmek istediği, vatandaşlık görevi olan askerlik ile ilgili olarak belli şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Askerlik görevinin yerine getirilmesindeki en büyük engel sağlık sorunlarıdır. Gerekli sağlık şartlarını taşımayan adaylar askerlik işleminden muaf tutulurlar. Askerlik görevi eğitim ve diğer koşullara göre kısa ve uzun dönem olmak üzere 2 kademeleri olarak yerine getirilmektedir. Askerlik celp’in gelmesiyle sürecin başlamasından sonra askerlik bürolarına başvuru yapan adayların sağlıklarında askerliği elverişsiz durumu olmadıkça muayeneden geçerli belgeyi alarak askerlik görevini yerine getireceği birlikleri teslim olurlar.

Askerlik dönemi gelen her birey askeri hastanelerde muayene olarak askerlik görevine elverişlilik raporu almaktadır. Askerlik için muayenede geçerli not alamayanlara halk arasında çürük tabiri kullanılan askerliği elverişsiz raporu verilmektedir.

Ne Hastaları Askere Gitmez

Askerlik çağına gelen ya da askere gidecek olan adayların en çok merak ettiği konulardan biriside askerliği engelleyen hastalıklardır. Bu konuda TSK sağlık yeteneği yönetmeliğine göre askerlik yapmaya engel olacak hastalıklar ve dereceleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Askerliği Engelleyen Hastalıklar Nelerdir

Askerliğe engel olan hastalıklar göz hastalıkları, sinir hastalıkları, ruh sağlığı ve hastalıkları, kulak, burun ve boğaz hastalıkları, ağız, çene, yüz ve boyun hastalıkları, deri hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, ürogenital organ hastalıkları, cerrrahi hastalıklar başlıkları altında sıralanmıştır. Kısaca bu hastalıklar ve dereceleri hakkında bilgi vermek gerekirse;

Göz Hastalıkları

Camlarla düzeltilmesine rağmen görme bozukluğunun toplamda 8/10 ve 20/10 arasında olması, kronik konjonktivit ve blefarit bozukluk, kornea ve ve kapaklarda sikatris oluşturan hastalıklar, bir ya da iki gözde ileri derece fonksiyon bozukluğu, görme derecesini yüksek oranda etkileyen şaşılık, hafif albinoz etkili olmaktadır.

Sinir hastalıkları

Santral sinir sistemi üzerinde etkili olan vasküler yapının hasta olması, hafif derecede fonksiyon bozukluğu bulunması, epilepsi dışında kalan paroksismal hastalıklar, otonom sinir sistemi üzerinde bulunan fonksiyonel bozukluklar askerliğe engel olacak rahatsızlıklardır.

Ruh sağlığı ve hastalıkları

Şizoid, paranoid, borderline ve kişilik bozuklukları , eş cinsellik eğilimi gösteren kişilik bozukluğu olan kişiler , ruh sağlığı ve hastalıkları nedeniyle engel teşkil etmektedir. bu kişiler  Askerlikten Muaftır. 

Kulak, burun ve boğaz hastalıkları

Kulakta işitme bozukluğu ( 1-3 mt), sağır ve dilsizlik, nefes almayı zorlaştıran rahatsızlıklar, boğaz bölgesinde ise ses kısıklığı ya da ciddi şekil bozukluğu bulunması askerliği engelleyen hastalıklar arasında yer almaktadır.

Ağız, çene, yüz ve boyun rahatsızlıkları

Ameliyatla düzeltilmesine rağmen görünümü ya da fiziksel hareketleri kısıtlayan bozukluklar, tümör, çeşitli fiziksel kayıplar, fonksiyonel bozukluklar etkili olmaktadır.

Deri hastalıkları

Deri tümörleri, ciddi derecede yanık izleri, tedavi ile iyileşmiş olan tüberküloz ve türevleri, hareket etmeye engel olacak bozukluklar, kronik rahatsızlıklar askerliğe engel teşkil etmektedir.

Sindirim sistemi hastalıkları

Özafajitler, özafagusun spazmları ve diğer tedavi ile iyileşen rahatsızlıklar, karaciğer anomalileri, absorbsiyon bozukluğu sindirim sistemi hastalıkları arasında yer almaktadır.

Göğüs hastalıkları

Basilifer olgular, fibröz ya da türevleri, akciğer ve diğer kronik rahatsızlıklar, kanser, amfizem ve bronş hastalıkları göğüs hastalıkları arasında bulunmaktadır.

Enfeksiyon rahatsızlıkları

Bakteri, virüs ve fungus kaynaklı hastalıklar ve bunların neden olduğu menenjit, ensefalitler, mikotik enfeksiyonlar, hepatit b ve c virüsleri, kalıcı organ fonksiyon bozuklukları engel olmaktadır.

SAHTE ÇÜRÜK RAPORU ALDIĞI ANLAŞILANIN ALACAĞI CEZA NEDİR?

Evrakta sahtecilik yaparak çürük olmadığı halde kendini çürük raporu almış gibi gösterenlerle ilgili olarak başta evrakta sahtecilik suçu olmak üzere TCK’nın 304. maddesi gereğince yasal işlemler uygulanır. Evrakta sahtecilik suçu için TCK’da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bununla birlikte gerek görülmesi halinde 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’na göre idari para cezası yaptırımı da uygulanabilir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL