Genel

Aktürk “Küçükbaş Kurbanlık Fiyatları 3 ila 4 bin Lira arasında olabilir”

Aktürk “Küçükbaş Kurbanlık Fiyatları 3 ila 4 bin Lira arasında olabilir”

Loading

Yaklaşan kurban bayramı nedeni ile vatandaşın kurban telaşı da başladı.  Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk bu yıl koyun kurban edeceklerin en az 3 bin lirayı gözden çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk Kurban bayramı yaklaşırken vatandaşın küçük de olsa telaşı olan kurban kesiminde küçükbaş hayvanlarda bir sıkıntı olmadığını belirtti. Küçükbaş kurban fiyatlarına da değinen Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Aktürk “Bu yıl kurban fiyatı en az 3 bin lira olur, 4 bin liraya kadar çıkabileceğini belirtti.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, hayvancılığın bugünkü durumunu analiz ederken, girdi fiyatlarının çok yüksek olmasından yakındı. Küçük aile işletmelerinin gücünün zayıf olmasından dolayı bugünkü şartların devam etmesi halinde hayvan yetiştiricilerinin sayısının giderek azalacağına dikkat çekti. Devletin vatandaşın alım gücünü destekleyen tedbirler alması ve üretimin daha ucuza mal edilmesi hususunda, girdi fiyatlarının durdurularak zamlanmaması halinde, üretimin artarak devam edeceğini ve üreticilerin de rahat bir nefes alacağını ifade etti.

Aksaray’da bin baş ve üzeri 20 işletmenin bulunduğu bilgisini de veren Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Aktürk, küçükbaş hayvancılıkta Aksaray’ın üretimde Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, Aksaray’da işletme başına ortalama küçükbaş hayvan sayısının 200 ü bulduğunu ifade etti.

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, geçtiğimiz yıl küçükbaş kurbanlık satışlarının ciddi anlamda arttığını belirterek, bu yıl da Kurban Bayramı’nda vatandaşların küçükbaş hayvanları tercih etmesini beklediklerini söyledi.

 

Biz küçükbaş hayvan üreticilerinin geçen yıl yaşadıkları bir sıkıntı vardı. O da Diyanet başta olmak üzere çeşitli yardım kuruluşlarının piyasa fiyatlarından çok çok aşağıda kurban fiyatı olarak belirlemeleri üreticiyi sıkıntıya düşürmüştü. Bu yıl da aynı şekilde olayın gelişmemesi için başta valiliğimiz olmak üzere merkezi idareye durumu bildireceğiz. Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın yaygınlaşması için birlik olarak gayret gösteriyoruz. Küçükbaş hayvanın etini sevdirmek, Türk mutfaklarına, sofralarımıza tekrar bu leziz, atalarımızın çok sevdiği ve Türk milletinin aslında çok sevdiği ama uzak kaldığı bu gıdayı tekrar sokmak için gayret gösteriyoruz. Bu yıl da Aksaray’da küçükbaş hayvanların daha çok kurban edileceğini düşünüyoruz. Bütün Aksaraylı vatandaşlarımızdan küçükbaş hayvanları kurban etmelerini istiyoruz. Aslında küçükbaş hayvancılığın gelişmesi, ülkede hayvancılığın kurtulması demek. Hayvan ithalatının, et ithalatının önüne geçilmesi için koyun, keçi etinin sevdirilmesi, mutfaklarımıza, sofralarımızda eskiden olduğu gibi yerini alması gerekmekte. Sadece büyükbaş hayvancılıkla Türk toplumunun et ihtiyacını karşılayamayacağımız ortadadır. Sürekli et ithalatı gündeme gelmektedir. Kendi paralarımızın yurt dışına gitmesini engellemek için küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve küçükbaş hayvanların etinin de kullanılmasını istiyoruz. Özellikle Kurban Bayramı’nda da özellikle erkek küçükbaş hayvanlarımızın kurbanlık olarak tercih edilmesini istiyoruz. Bunun sebebi de şu; küçükbaş hayvanlarımız merada bin bir çeşit ot, çiçekle besleniyor bu sebepten daha organik dolayısıyla da eti daha lezzetli. Koyun, keçi eti daha kaliteli ve daha ucuz. O yüzden hem ekonomik, hem de daha kaliteli ve lezzetli olduğu için küçükbaş hayvanların tercih edilmesini bekliyoruz. Küçükbaş hayvanda alternatif de çok. Her bütçeye göre, her aileye göre, cinsine göre hayvan bulmak mümkündür” ” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL