YAZARLAR

6 Şubat Asrın felaketini unutmamak gerekir

6 Şubat Asrın felaketini unutmamak gerekir

Loading

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük afetin üzerinden tam 1 yıl geçti.

Depremden sonra birçok yazar köşelerinde deprem konusunda birçok yazıyı kaleme aldı. Kısacası yazıldı çizildi. Sonrasında 6 Şubat 2024 tarihine kadar birçok şey unutuldu. Çoğu kişi depremin ilk 2 haftasında hazırlayıp yanından ayırmadığı deprem çantalarını kaldırıp bir yerlere koydu unutuldu. Kısacası deprem sonrası her şey eski tas eski hamam oldu. Okullarda yapılan deprem tatbikatları rafa kaldırıldı. Oysa ki depremin öldürmediği bilinçsiz yapılaşma ve bilgi eksikliğinin öldürdüğü gerçeği unutuldu.

Depreme dayanıksız riskli diye boşaltılan dükkânlar bilinçsiz şekilde yine işlerine devam eder oldu. Kısacası Asrın felaketinden çıkartılması gereken dersler unutuldu. Oysa okullarda ayda 1 de olsa deprem tatbikatları yapılsa minik öğrencilere depremde nasıl hayatta kalacakları konusunda bilgiler beyinlerine kazınsa kötü mü olunurdu? Büyük sitelerde vatandaşlara AFAD koordinesinde bu işin uzmanları tarafından bilinçlendirme seminerleri verilse olası depremlere hazırlık ve bilinçlendirme seferberliği yapılsa can kayıpları en aza indirme konusunda bir adım atılmış olmaz mı?

Nedeni bilinmez biz milletçe tabiri caizse yumurta kapıya gelmeden kılımızı bile kıpırdatmama huyundan artık vazgeçmemiz gerektiğini öğrendiğimiz andan itibaren can kayıplarımız en aza indirilecektir.

Bazı konularda biraz da meraklı olmamız gerekmekte. Boş zamanlarımızda AFAD yetkilileri ile irtibata geçip deprem ve doğal afetlerde ne yapmamız gerektiğini öğrenmemiz sevdiklerimizi hayata bağlamanın en etkin yolu olacağı kanısındayım.

Bilinçli bir toplum yaşam ve mal kayıplarının en aza indirilmesinde en etkili yöntem olduğunu unutmamamız dileğimle.

Sağlık ve mutlulukla süren yaşamınız olsun.

İzzet TINMAZ / Gazeteci

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL