ASAYİŞ

Yasaklar delinmek için konmaz

Yasaklar delinmek için konmaz

Loading

İzzet Tınmaz / Gazeteci – Yazar

Yasaklar delinmek için konmaz COVİT ile Şaka olmaz Köşe kapmaca oynamanın alemi yok.
Aksaray’da COVİT denetimleri tam gaz devam ede dursun, polis her kavşakta denetim yapa dursun Aksaraylının hiç evde oturmaya niyeti yok.
Son bir aydır hiç sektirmeden her denetim noktalarını tek tek dalaşıyor mesleğim icabı gözlem yapıyorum.
Gözlemlerime dayanarak Aksaray’da belirli saatlerde ( Her akşam aynı saat ve aynı kavşaklarda oluyor) yapılan denetimlerde vatandaş polis noktalarından sıvışmanın her daim bir yolunu bulmaktaki hüneri insana VAY BEEE dedirtecek cinsten.
Bu denetim sistemiyle Aksaray Covit haritasında KIRMIZIDAN çıkması mümkün değil.
Yazı sonunda paylaşacağım farklı tarihlerde ve farklı yerlerde çekilmiş fotoğraflar bu karamsarlığın bende oluşmasının yegane sebebi olsa gerek.
Bu konu ile alakalı birçok örnekleme yapmak mümkün.
Aklıma gelen birkaç örnek paylaşayım sizinle.
17 günlük sözüm ona TAM KAPANMA olacağının açıklanmasının hemen sonrasında. Aksaray caddeleri adeta insan seline büründü. Gören yahu kıtlık mı olacak yoksa diye hayıflamaktan kendini alamıyor.
Bereket yetkililer insanlrın temel ihtiyaçlarnı günlük alabilmeleri için yürüyüş mesafesinde olan market bakkal veya fırınlardan alışveriş yapabilirsiniz diye esneme yaptı. Fakat bu esnemeyi bile fırsata çevirmeyi bilme gibi bir meziyet ürettik. Üretmez olaydık ta bu COVİT denilen illetten bir an önce kurtulabilseydik. Arabası olan bir şekilde köşe bucak kıyıdan köşeden denetime takılmadan çarşı merkezine arabası ile ulaşıyor.Sonra arabasını park edip eline poşeti alıp fırından birkaç ekmek alıp o pöşetle turist gibi Aksaray sokaklarında fink atıyor. Ben sokak sokak gezerim dercesine dolaşıyor. Sorası arabasına atlayıp ezberlediği denetim nokta ve saatlerine dakikalar kala yine kaçak göçek evinin yolunu tutuyor. Bunu yaparken aklının ucundan bile geçmediği bir tehlikeyi oradan oraya taşıyor. Sonrası malum COVİT haritasında KIRMIZI olmakta ısrarcı oluyoruz.
Aksaray’da denetimler bu şekilde bu mantıkla yapıldığı sürece SARI veya MAVİ renk hayalden öteye gitmiyeceğini artık anlamamız gerekiyor.
Göstermelik denetimlere bir an önce son verilmeli.
Yol denetimlerini hep aynı saatler içinde yapmanın bana göre mantığı yok. Farklı saatlerde farklı noktalarda yapılan denetimler daha etkili olacaktır. Bu benim acizane fikrim. Bu sayede denetimin nerede ve nezaman yapılacağını kestiremediği için ceza yeme korkusu ad eklenince vatandaşın sokaklarda arabası ile gezmesinin önüne geçileceği gibi vatandaşların kısıtlamaya daha özen göstermesi sağlanacaktır. Ayrıca belirli saatlerde emniyet personelini kavşaklara yığmanın önüne geçilecek ve böylece kısıtlı sayıdaki emniyet personeli rahatlatımış ve asıl görevi olan asayiş olaylarına daha kısa sürede müdahale imkanı bulunacak ve denetimler aksamamış olacaktır.
Kısacası göz boyamak için değil amacına ulaşmak için denetim yapılmalı.
Sayın Vali Aydoğdu farklı günlerin gecelerinde denetimlere katılıp hem yürüyüş sporu hemde denetim yapan personeli denetlemesi vatandaşlar arasında sempati uyandırdığı bir gerçek. Birkaç denetimde ben de basın mensubu olarak Sayın vali ile yürüyüş yapma fırsatı buldum. Vatandaş vali beyin çıkış saatlerini az çok tahmin ettiği için balkonlara çıkıp sevgi gösterisinde bulunduğu gibi zaman zamanda çay davetinde bulunmaktalar. Aksaray Vali Aydoğdu’yu benisediği su götürmez bir gerçek. Bunu kimse inkar edemez, vatandaş vali Aydoğdu’yu sevdiği gibi Aksaray tanıtımı için gösterdiği çaba taktir toplamakta.
Fakat COVIT ile mücadelede aksaray maalesef sınıfta kalmış durumda. Bu vatandaşların suistimal etmelerinin yanı sıra Aksaray’daki bulaş vakhalarının sayısının hızla yükseldiğinin birçok kişinin bu yüzden hayatını kaybettiğini önemsememeleri COVIT salgınının Aksaray’da hızla yayılmasının sebebleri arasında belkide en başta olanı.
Peki denetimlerde ters giden birşeyler mi var?. Elbetki var. Farklı önlemler alınabilir mi? Bu sorular uzadıkça uzar. Önemli olan farklı çözüm yolları ile vatandaşları sokaklardan uzak tutabilmek. Sahada olmak ve farklı gözle izlemek gerekiyor. Yani Tebdili kıyafet ile şok uygulamalar yapılması belki de daha etkili olacaktır.
Uygulama esnasında sireni çalıp , çakarı yakıp södürüp direk geçen bürokrat araçları da diğer vatandaşlar gibi durdurularak kimlik kontrolu yapılmaması sizce ne kadar doğu? Ya sahte bir çakar varsa veya makam arabası görünümündeki bir araç ise görevli polis memuru nereden bilecek? Kaldı ki görevli polis memurunun tüm bürokrat veya mevki makam sahibi kişileri tanıma veya araç plakalarını ezberleme gibi bir zorunluluğu yok. Sadece 1 dakikasını harcayıp kimlik göstererek kendini tanıtıp denetim noktasından her vatandaş gibi geçmesi kadar doğal ve olması gereken bir davranış şekli olmalı bence. Kimlik sordu diye polisi veya bekçileri amirlerine şikayet etmenin de hiç etik bir davranış değil bunuda fırasat bulmuşken değinmeden geçemiyeceğim.
Görevini layıkıyla yapan emniyet görevlilerine teşekkür ederim.Salgının önlenmesinde canını dişine takan tüm gönüllü veya görevli memuru amiri her kim olursa olsun can siparene çalışanlara minnettarız.
Aksaray olarak sokağa çıkma kısıtlamalarına harfiyen riayet etmek , hem vatandaşlık hem de insanlık görevimiz. Sevdiklerimizin hayatlarını riske atmak için yarış halinde olmanın geçerli bir mazereti veya hiçbir mantığı olamaz.
Bu sefer uzun bir makale kaleme aldım ama konu sağlık ve vurdumduymazlık olunca mecburen detaylar da kendiliğinden uzadı.
Kalın sağlıcakla.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL