Genel

Siyasetin Kirli yüzü yolsuzluk rüşvet soruşturmaları

Siyasetin Kirli yüzü yolsuzluk rüşvet soruşturmaları

Seçmen oy vereceği siyasi oluşuma güvenmek ve inanmak istiyor.

Seçimlere aylar kala ana muhalefet partisi CHP’li belediyelerde yaşanan yolsuzluk rüşvet soruşturmaları gündemdeki yerini korurken 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinden kazandığı başarıya gölge düşürüyor.

Son günlerde skandallarla adından sıkça söz ettiren ve ülkenin siyasi gündeminde her zaman başta olan ana muhalefet partisi CHP’li belediyelerde yaşanan yolsuzluk rüşvet soruşturmaları yüzünden seçmen CHP ye mesafeli yaklaşıyor. Bu gün bu konuda geçmişten günümüze ne oldu, neler yaşandı hafızamızı tazeleyeceğiz.

Seçmen Siyasi oluşumlardan beklentileri neler bu konuyu da biraz irdeleyeceğiz.

Kısacası birileri kızacak birileri de farklı bir bakış açısını inceleyip irdeleme fırsatını yakalayacak.

Öncelikle bu yazı eleştiri mahiyetinde olduğunu belirtmekte büyük fayda görüyorum.

Bu yazı dizileri seçim zamanına kadar farklı partileri analiz ederek sürecek uzun soluklu bir yazı olacağından, sabırla okuyacağınızdan eminim.

31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinde 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi (merkez ilçe), 922 ilçe belediyesi ve 386 belde belediyesi için seçim yapıldı.

CHP 31 Mart 2019’da yapılan 30 büyükşehir belediye başkanlığının 11’ini (yüzde 37), 51 il belediyesinin 10’unu (yüzde 20), 922 ilçe belediyesinin 191’ini (yüzde 21), 386 belde belediyesinin ise 49’unu (yüzde 13) yani toplam 1389 belediyenin 261’ini (yüzde 19) kazandı.

 

Seçimlere aylar kala CHP’li belediyelerde yaşanan yolsuzluk rüşvet soruşturmaları gündemdeki yerini korurken geçtiğimiz günlerde, İçişleri bakanlığı tarafından başlatılan rüşvet soruşturması kapsamında İzmir’in Menderes İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılması sonrasında seçmenlerin kafasında soru işaretleri gittikçe çoğalmaya başladı..

Yaptığı icraatlarından çok skandallar ile anılır hale gelen CHP’li belediyeler olası seçimlerde CHP nin seçim sandığından nasıl bir sonuç ile çıkacağı merak konusu.

Bir yandan İktidar Partisi ve ortağı siyasi Partinin “CHP HADEP ile gizli ittifak içinde” söylemleri, diğer yandan 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinde galip gelerek kazandıkları belediye başkanlıklarınızdan, aralarında Yalova ve Bilecik ilinin de bulunduğu,  6 belediye başkanı, 2 belediye başkan yardımcısının rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla görevden uzaklaştırılması sonrası seçmenin CHP ye bakış açısında değişmelerin olduğu bir gerçek.

Bu skandallara imza atan CHP li belediye yönetimlerin yanı sıra kaset furyasından da nasibini alan CHP li belediye başkanlarının olmasından dolayı 2023 te yapılacak seçimlerde CHP nin oy kaybına uğrayacağı siyasi kulislerde dillendirilmeye başlandı bile.

Şöyle bir Hafızamızdaki bilgileri tazelersek CHP nin kazandığı belediye başkanlıklarında skandallara imza atanlar kimler idi kısaca hatırlayalım.

CHP li Yalova Belediyesi

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve belediye başkan yardımcısı Halit Güleç, 27 Şubat 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı.

Vefa Salman, Yalova Belediyesi’nin kasasından 30 milyon lira kaçırılmasına yönelik zimmet davasında yargılanıyor. İddianamede, “İhaleye fesat karıştırmak ve zimmet” suçlarından hakkında soruşturma başlatılan Vefa Salman’ın “zimmet” suçundan yargılanacağı ifade edildi. İddianamede; 2014-2020 arasında 555 işlemde toplam 20 milyon 739 bin 664 TL usulsüz ödeme yapıldığı bildirildi. Salman’ın, zimmet suçlamasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezalandırılması isteniyor. Dönemin Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, 13 Şubat 2020 tarihinde tutuklanmış, 7 Eylül 2021 tarihinde ise tahliye edilmişti.

CHP li Bilecik Belediyesi

İçişleri Bakanlığı, 25 Şubat 2022 tarihinde Bilecik Belediyesindeki rüşvet iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma nedeniyle Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin’i geçici olarak görevden uzaklaştırdı. Semih Şahin, 14 Haziran 2022 tarihinde CHP’den ihraç edildi.

Semih Şahin’in danışmanı olan Bilecik Belediyesi iştiraklerinden Kayı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Erdağı’nın, bina ruhsat bedeli ve iş takibi için başvuranlardan rüşvet istediğinin tespit edilmesi üzerine, 19 Ocak 2022 tarihinde Bilecik Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince operasyon düzenlendi. Suçüstü yakalanan Selçuk Erdağı, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Bilecik Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya, Semih Şahin de dahil edildi. Mülkiye müfettişlerince Semih Şahin hakkında ‘Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’ uyarınca ön inceleme, ‘Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’ kapsamında da mal varlığı soruşturması başlatıldı.

CHP li İzmir Menemen Belediyesi

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 21 Kasım 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, geçici tedbir kararı olarak Bakanlığımızca görevden uzaklaştırılmıştır” denildi.

CHP’den istifa eden Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 24 Kasım 2020 tarihinde belediyeye yönelik yürütülen “zimmet ve irtikap” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. Serdar Aksoy’un da aralarında bulunduğu 10 kişi 7 Temmuz 2021 tarihinde adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Serdar Aksoy görevden uzaklaştırdı.

CHP li İzmir Menderes Belediyesi

İzmir Menderes Belediyesinde yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, belediye meclis üyesi E.G, bir otelin müdürü ile bir mimarlık şirketi sahibi gözaltına alındı.

Menderes Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla aralarında temizlik işleri, yazı işleri, fen işleri ve mali işler müdürlerinin de bulunduğu 28 şüpheli gözaltına alındı. Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Mustafa Kayalar İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. İzmir’de, rüşvet alırken suçüstü yakalanan Konak Belediyesi’nde çalışan bir memur ile olayla ilgisi bulunduğu öne sürülen 3 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

CHP li Adana’nın Ceyhan ilçesi Belediyesi

Adana’nın Ceyhan ilçesinde, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, rüşvet ve irtikap soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden, aralarında mazbatası martta iptal edilerek görevinden uzaklaştırılan eski Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın da olduğu 5’i tutuklandı.

Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığından 19 Aralık’ta yapılan yazılı açıklamada, “Eski Ceyhan Belediye Başkanının talimatlarıyla aralarında Ceyhan Belediyesi İmar Müdürü G.D.D’nin de bulunduğu belediyede görevli bir kısım şüphelilerin, ilçedeki iş insanlarından imar ve ruhsatla ilgili eksiklikler gerekçe gösterilerek rüşvet talebinde bulundukları iddiaları üzerine soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde kolluk güçlerince, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, rüşvet ve irtikap suçlarından eş zamanlı operasyon yapılmıştır. Aralarında iş insanları ve kamu görevlilerinin de olduğu 23 şüpheli gözaltına alınmış olup, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir” ifadeleri kullanılmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu, Adana’nın Ceyhan İlçe Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın adli sicil kaydındaki cezası nedeniyle mazbatasınının iptaline karar verdi.

CHP li Balıkesir’in Gömeç ilçesi Belediyesi

Balıkesir’in Gömeç ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Gazi Pişgin, hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.

CHP’den Gömeç Belediye Meclisi Üyesi de olan Pişgin hakkında “rüşvet ve görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla başlatılan soruşturma başlatıldı. Pişgin’in, İçişleri Bakanlığınca Başkan Yardımcılığı ve Meclis Üyeliği görevlerinden geçici olarak uzaklaştırıldığı öğrenildi.

Yüksek Seçim Kurulu, Adana’nın Ceyhan İlçe Belediye Başkanı Kadir Aydar’ın adli sicil kaydındaki cezası nedeniyle mazbatasınının iptaline karar verdi.

CHP li Çanakkale Çan Belediyesi

Çanakkale Çan Belediye Başkanı Bülent Öz ile ikisi belediye çalışanı 3 kişi, 31 Mayıs 2022 tarihinde rüşvet ve irtikap iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı, Çanakkale’nin Çan ilçesi Belediye Başkanı Bülent Öz’ü, hakkında rüşvet ve irtikap iddiasıyla yürütülen soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırdı.

CHP li İstanbul Kadıköy Belediyesi

Kadıköy Belediyesindeki rüşvet operasyonunda 32 kişi tutuklandı. Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 160 kişiden 32’si tutuklandı, 128 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.

Soruşturma kapsamında çoğunluğu Kadıköy Belediyesinde görevli 6 zabıta memuru ve 48 mühendisin de aralarında bulunduğu 224 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 17 Mayıs’ta İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli ve Şırnak’ta düzenlediği eş zamanlı operasyonda zanlılardan 198’ini yakalamıştı.

CHP li İstanbul Maltepe Belediyesi

Maltepe Belediyesinde rüşvet suçuna karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 19 şüpheliden, 3’ü kamu görevlisi 5’i tutuklandı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 20 Mayıs’ta düzenlenen operasyonda, “örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilik” suçlarına karıştıkları tespit edilen, çoğunluğu Maltepe Belediyesinde görevli üst yönetici ve zabıta olmak üzere haklarında gözaltı kararı verilen 22 zanlıdan 21’i yakalanmıştı. 2 şüpheli, savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakılmıştı.

CHP li İstanbul Ataşehir Belediyesi

İçişleri Bakanlığından, hakkında mülkiye müfettişlerince düzenlenen raporlar ile adli mercilerce yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar sebebiyle Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin görevden uzaklaştırılmıştı. 8 Aralık 2017 tarihinde görevden uzaklaştırılan Battal İlgezdi, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerde yeniden Ataşehir Belediye Başkanı seçildi.

İzmir Urla’da 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde CHP’den belediye başkanı seçilen İbrahim Burak Oğuz, FETÖ’ye üye olduğu gerekçesiyle 16 Aralık 2019 tarihinde tutuklandı.

 

Oğuz, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmış, Urla Kaymakamı Önder Can, Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmişti. Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) üye olduğu iddiasıyla dava açılan ve görevden uzaklaştırılan eski Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz, 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Skandallarla seçmenin gözünde puan kaybeden CHP de durum bu.

Yazının başında da belirtiğim gibi seçmenin kafası oldukça karışık durumda.

Eski siyasilerin bir sözü geldi aklıma konuyla alakalı “Vatandaşın cebine dokundun mu o seçimi daha başında kaybedersin”

2023 te yapılacak seçimler de hiçbir partinin seçimden galip çıkma garantisi yok gibi görünüyor.

İktidar partisinin yükselen enflasyon başta olmak üzere, Türkiye’nin gündeminde birinci sırada olan tüketim mallarındaki aşırı yüksek fiyat artışı, akaryakıt fiyatlarındaki sürekli yukarıya doğru tırmanış gibi birçok konuda vatandaşın tepkisini aldığı bu günlerde seçmenin kafası iyice karışmış durumda.

Ana muhalefet partisi skandalları ile uğraşırken, iktidar partisi ve ortağı tüketim mallarındaki aşırı yüksek fiyat artışı, akaryakıt fiyatlarındaki sürekli yukarıya doğru tırmanış, yüksek enflasyon gibi birçok konuda vatandaşın gözünde eksi puan alırken seçmenin kafasının karışması kadar doğal ne olabilir ki?

Hani siyasilerin dillerinden hiç düşürmedikleri bir kuşak var ya Z KUŞAĞI yani ilk defa oy kullanacak olan genç seçmenler işte iktidar düğümünü çözecek olanlar Z KUŞAĞI olacak.

Hangi siyasi oluşum Z KUŞAĞI na kendi siyasi ideolojisini iyi anlatır da okul sonrası iş bulma problemine çözüm üretirse o siyasi oluşum seçimde ipi göğüsler.

Üreten toplumdan kopup tüketen toplum olduğumuz süre içerisinde ekonomimizdeki dar boğaz gittikçe çoğalır ve insanların alım gücü bir noktada iyice azalır. Bu sebeptendir ki üreten toplumlarda refah düzeyi her zaman yüksek olmuştur.

Lüks tüketim alışkanlığı yerine gerektiği kadar , yeterli miktarda tüketim alışkanlığımızı geliştirdiğimiz süre içerisinde yapacağımız tasarruflar sonrasında elde edilecek birikimleri üretime yatırım yaptığımızda kazanan hem biz hem de yaşadığımız toplum olacaktır.

Her açılan işletme veya fabrika toplumdaki işsizlere iş kapısı yapılan üretim ile de ülke ekonomisine yüksek değerde katkı sağlayacaktır.

İşsiz insan karnını doyurmak için her türlü illegal işi yapmaya meyillidir o yüzden işsizlik sorununa çözümü olan siyasi oluşumlar 2023 seçimlerinde başarının anahtarını elinde tutan seçimlerden galip çıkan olacaktır.

Sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanlarınız olsun…

İzzet TINMAZ / Gazeteci Yazar

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL