Genel

ÇOCUK GELİNLER; Onların Yeri Nikah Masası Değil Okul Sırası

ÇOCUK GELİNLER; Onların Yeri Nikah Masası Değil Okul Sırası

Loading

İzzet Tınmaz  –  Gazeteci / Yazar

Daha oyun çağında olan, bir yetişkinmiş gibi kadınlık ve annelik rolüne bürünmek zorunda kalmaya mahkûm edilen kız çocukları. Günümüzün kanayan yarası.

 Geçtiğimiz hafta içerisinde küçük yaşta nişanlanan ve eski nişanlısı tarafından katledilen Melike Arıbaş henüz 15 yaşında bir çocuk idi. Daha 15 yaşında Melike Arıbaş’a kadınlık rolü giydirilmek için nişan yapıldı.

Henüz çocuk yaşta kadınlık rolü giydirilmiş bir çocuğun katledilmesinde sorumlu kimler idi?

Henüz 15 yaşında kadınlık rolü giydirilmesine kimler neden sebep oldu?

Sadece suçlu olan küçük Melikeyi öldüren eski nişanlı mıydı?

15 yaşında kadınlık rolü giydirilen Melike Arıbaş’ın anne ve babası başta olmak üzere aile fertlerinin hiç mi suçu yoktu?

!5 Yaşında nişanlanırken yapılan nişan merasimine katılıp vur patlasın çal oynasın modunda ki akrabalar nişan merasimine katılmak yerine neden aileyi uyarma gereği duymadı?

Çocuk gelinler, çocuk yaşta kendilerine kadınlık rolü giydirilmiş, yasal evlilik yaşına henüz gelmemiş kız çocuklarını öldürüldüğünde 3. Sayfa haberi olmaktan öteye gitmediği gerçeğini değiştirmek için yetkililer ne zaman harekete geçecekler?

Türkiye’nin kanayan yarası olamaya devam eden Çocuk gelinler, çocuk yaşta kendilerine kadınlık rolü giydirilmiş, yasal evlilik yaşına henüz gelmemiş kız çocuklar konusunda tüm vatandaşların duyarlı olması gerekmektedir. Gerek Medya yayın organlarını temsil eden biz gazeteciler gerek ise STK yöneticileri bu konuda sorumluluğumuz olduğunu neden göz ardı ederiz?

Buradan Aksaray valisi Sayın Hamza Aydoğdu başta olmak üzere yetkililere bir çağrıda bulunuyorum. “Çocuk gelinler, çocuk yaşta kendilerine kadınlık rolü giydirilmiş, yasal evlilik yaşına henüz gelmemiş kız çocukları yaşama hakları ellerinden alınıp öldürüldüklerinde birkaç satır yazı ile değil yaşarken önlenmesi için harekete geçilmesi gerekir. Sosyal sorumluluk projelerinin içine Çocuk gelinler, çocuk yaşta kendilerine kadınlık rolü giydirilmiş, yasal evlilik yaşına henüz gelmemiş kız çocuklarının evlendirilmesinin önlenmesi konusunda dâhil edilip anne ve babalar başta olmak üzere tüm kız çocuğuna sahip ailelere bilinçlendirme seminerleri düzenlenmelidir. Bu seminerlere anne ve babalar başta olmak üzere tüm kız çocuğuna sahip ailelerin katılımları sağlanmalıdır. Daha oyun çağında olan, bir yetişkinmiş gibi kadınlık ve annelik rolüne bürünmek zorunda kalmaya mahkûm edilen kız çocukları hakkında çalıştaylar düzenlenmesi ailelerin bilinçlendirilmesi. ‘Çocuk Gelinler Çağrı Merkezi’ kurulması ,çokta zor hatta imkânsız değildir. Aslında bu önerimin hayata geçirilmesi imkânsız olmadığı gibi çokta zor olmadığı kanaatindeyim.

Unutmamamız gereken ve tüm herkesin duyarlılık göstermesi gereken aciliyeti fazla bir konu “Çocuk gelinler, çocuk yaşta kendilerine kadınlık rolü giydirilmiş, yasal evlilik yaşına henüz gelmemiş kız çocukları” konusu.

Çocuklar ölmesin, Daha oyun çağındaki çocuklara kadınlık rolü giydirilmesin. Kız çocukları okutulsun, eğitimsiz bir toplumda kargaşa olur, cinayet olur, yasadışı illegal yollardan işlenen suç oranı artar. İnsanların can ve mal güvenliği tehlikeye girer. Anne ve babalar kız çocuklarımızı okutalım. Topluma yararlı bireyler olması konusunda emek saf edelim. Çocuk yaştaki kızların yeri doğum salonları değil okullar olmalıdır bunu aklımızdan çıkartmayalım.

Çocuk gelinlerin olmadığı bir toplumda mutlu ve huzurlu yaşam dileklerim ile sağlıklı kalın.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL