ASAYİŞ

Yılda bir gün hatırlanan ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ

Yılda bir gün hatırlanan ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ

Loading

   

İZZET TINMAZ  /Gazeteci – Yazar

 

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.

Yılda bir gün hatırladığımız ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ gününüz Kutlu Olsun.

Ülkemizde engelli bireylere yönelik pek çok çalışma yapılmakta ve engelli istihdamına önem verilmekte, özellikle resmi kurumlar başta olmak üzere özel sektörde de engelli bireylere iş imkânı sunulmaktadır.

Klasik sözler ile başladığımız yazımızda buraya kadar her şey güllük gülistanlık imiş gibi görünüyor.

3 Aralık geldiğinde siyasiler, bürokratlar, siyasi parti liderleri ve siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri sayfalar dolusu methiyeler dolu yazılar gönderir engelli bireyler ile çekilmiş birerde fotoğraf ekleyip medya kuruluşlarına servis ederler haberimizi yapın diye.

Aslında madalyonun birde öteki yüzü vardır. Yaşamımızın içinde gördüğümüz fakat görmemezlikten geldiğimiz engellilere çıkarttığımız engelleri.

Bu iddiamı birkaç örnek ile açayım isterseniz. Suratımıza şamar gibi inecek birkaç örnek verelim.

Hani engelliler gününde çarşaf çarşaf yazı gönderip engelli bir birey ile fotoğraf ile pekiştirdiğimiz sahte duygularımıza bir örnekler zincirine ne dersiniz.

Engelliler için ayrılmış park yerlerine aracımızı bırakmıyor muyuz?

Engellilerin kaldırıma çıkması için yapılan yerlerin önüne araçlarımızı park etmiyor muyuz?

Engelsiz bir yaşam diye dizayn edilen halk otobüslerinin engelli rampalarını açma zahmetine girmemek için transit geçen şoför arkadaşlar yok mu?

Hangi halk otobüsünün engelli rampası doğru düzgün çalışıyor?

Kürsüden nutuk atan engellilerin dostuymuş gibi görünen yöneticiler bu otobüslerin engelli rampalarının çalışıp çalışmadığını en son ne zaman kontrol ettiniz?

Resmi Kurumların içerisinde görme engellilerin rahat bir şekilde kimseden destek almadan yürüyeceği yönlendirme tabelaları veya engellilerin rahatça yürüyebileceği engelli yolları kaç kurumun koridorunda mevcut.

Kurumların kapısına koyduğunuz özel güvenlik görevlilerine “Görme engelli veya bedensel engelli birey kuruma girdiğinde işleri bitene kadar refakat edeceksiniz” diye bir yazı direktif verme zahmetinde bulundunuz mu?

Her zaman eleştirdiğimiz Aksaray Eğitim ve Araştırma hastanesi koridorlarında yer yönlendirme işaretleri koymanız gözleri gören vatandaşlara bulunmaz bir nimet ya gözleri görmeyen görme engelliler ne yapacaklar? İnsanlara çarpa çarpa duvarlara vura vura ilerlemeye çalışan görme engelliler için yönlendirme yolları yapma gereği duymadınız veya bütçe el vermedi.

O zaman girişlere birer personel görevlendirme zahmetinde bulunsaydınız da gelen görme veya bedensel engellilere yardımcı olsalar daha iyi olmaz mıydı?

Engelliler gününde kürsülerden nutuk atan beyler engellileri 3 Aralık ta değil yılın tüm günlerinde hatırlayıp onların yaşamlarını kolaylaştıracak bir şeyleri yapsanız da ben de bu yazıyı kaleme almasaydım olmaz mıydı?

Unutmamalıyız her birey bir engelli adayıdır. Engellileri yılda bir gün süslü cümleler ile göz kamaştıran davetler ile değil yılın her günü hatırlayalım.

Engelleri aramızdan kaldıralım. Kalın sağlık ile mutluluk sizler ile daima olsun.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL