Genel

SÜLÜK NEDİR, NE ZAMANDAN BERİ TIPTA KULLANILIR?

SÜLÜK NEDİR, NE ZAMANDAN BERİ TIPTA KULLANILIR?

Loading

SÜLÜK NEDİR, NE ZAMANDAN BERİ TIPTA KULLANILIR?

Alternatif tıp ta ve halk arasında oldukça rağbet gören Sülük tedavisi ile ilgili bilgileri sizler için araştırıp bir araya getirdik. Uzmanlara sorduk konu hakkında derlediğimiz bilgiler şöyle;

Yüzyıllar boyunca sülükler, insanlar tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılmalarının  nedeni ile de tıbbi bir ilgi odağı haline gelmişlerdir.

İlk olarak M.Ö. 50. yüzyılda metodik sistemin kurucusu olan ve Hippocrates’in rakibi olarak bilinen Asclepiodcs’in öğrencisi Laodicea’nın kayıtlarında sülüğün tıpta kullanımı ile ilgili görüşlere yer verdiği görülmüştür. Daha sonra 10.yüzyılda Çin’de birçok hastalığın tedavisinde sülüklerin kullanıldığından söz edilmektedir. Avrupa’da ilk kez 15. yüzyılda tıbbi kullanım alanına giren sülükler, 19.yüzyılda öylesine popüler hale gelmişlerdir ki, 1833’de Fransa’ya çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere 41 milyon sülük ithal edilmiştir. Kısa sürede bu bir endüstri kolu haline gelerek Avrupa’da büyük sülük çiftlikleri kurulmuştur. Bu dönemlerde, sülüklerin basit bir nezleden kanserlere, iyileşmeyen ülserlerden kalp yetmezliklerine kadar birçok hastalıkta vücuttaki fazla kanın ya da zehirli kanın atılmasında etkili oldukları fikri savunulmuştur.

Sülükler insanın derisine ya da mukozalara yapıştıklarında, tükürük bezlerinden hirudin denilen kan sulandırıcı bir madde salgılarlar. Hirudin denilen sülüklerin salgısı insanda pıhtılaşma faktörlerini azaltır ve kanama oluşmasını sağlarlar. Ayrıca sülüklerin tükürüklerinde histamin benzeri madde vardır ki insanlarda kılcal damarların açılmasını sağlarlar. Aynı zamanda sülükler ısırdıkları yerde ağrı oluşumunu azaltmak için anestezik madde de salgılarlar.

Modern Tıpta Kullanımı

Günümüzde, modern tıp alanında özellikle plastik cerrahi, damar cerrahisi ve varis tedavisinde tıbbi sülük olarak adlandırılan H.medidnalis kullanılmaktadır. Kullanımdaki amaç sülüklerin toplardamar kanının birikmesi nedeni ile olan rahatsızlıkları çözme becerileridir. Sülükler atardamar dolaşımını bozmadan toplardamardaki kan birikimini engellerler.

Uygulama esnasında kirli kan birikme riski olan bölge antiseptiklerle temizlendikten sonra. %5 glukoz solüsyonu gibi tatlı bir solüsyon ile sülük deriye tutturulur. Tutunduktan sonra beslenmesi sonlanıp kendi kendine düşmesi beklenir.

Sülük 10-20 dakika içinde 20-60 cc kan emerek, kanın içindeki su ve NaCl’ü atar ve konsantre ettiği kanla birlikte normal ağırlığının 2-6 katına çıkar. Sülüğün düşmesinden sonra kanamanın 1-2 saat daha sürmesi, kirli kanın giderilmesi için olumlu etkinin sürmesini sağlar. Sülüklerin 5 gün boyunca kanın biriktiği alanlara uygulanması sonucu, hemoglobinde yaklaşık 1-2 gram % azalma meydana gelir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL