Genel

İnternet medyası günlük basının yerini alacak

İnternet medyası günlük basının yerini alacak

Loading

Yazılı Basının tiraj kaybı devam ederken, İnternet medyasının her gün daha çok okuyucuya ulaşması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de İnternet haberciliğinin yazılı basının sonunu getirip getirmeyeceği tartışmalarını gündeme getiriyor.

Yıldızı yükselen İnternet medyası özellikle Aksaray da bir kısım Boyalı basın diye tabir edilen günlük gazete patronlarının hedef tahtası haline gelmekte. Sosyal ilişkilerini bazen medya patronu kimliklerini kullanarak İnternet medyasının habere ulaşma yollarını kısıtlama çabasında oldukları iddiaları bir kısım  İnternet medyası sahiplerinin ortak şikayeti.

Gazetelerin daha ne kadar ayakta kalacağını kestirmenin zor , ancak gazetelerin son tirajlarına bakılırsa bunun fazla sürmeyeceği kanısındayım.
Başta Türkiye olmak üzere Aksaray da şu anda ısrarla basılmaya devam eden birçok gazetenin maddi olarak zararı göze aldığını, bunun nedeninin de “bazı iş adamlarının sahip oldukları gazeteleri güç olarak görmesi”.
Gazete okur sayısının hızla düşmesi (istisnalar dışında) gazetelerin giderek dergiye dönüşeceği düşünüyorum.  Gazetelerin okuma sayılarının düştüğü bu günlerde İnternet Gazeteciliği tavan yaptığını söylemek abartı olmasa gerek.  Son 3 yıl öncesine kadar İnternet gazeteciliğinin gelişmesine engel olan Medya patronları alternatif arayışını sürdürmekte.Boyalı basın ( Gazete ,mecmua ve Haftalık tanıtım bültenleri)  bilgilendirme, haberdar etme işlevi azalacağı , hafta sonları ya da periyodik olarak çıkacak “keyif” içerikli yayınlar şeklinde olacağını düşünüyorum.

Sosyal medya, ilk günden itibaren konvansiyonel medya için hem bir haber kaynağı haline geldi, hem de var olmak, daha görünürlür ve bilinirlik için vazgeçilmez bir mecraya dönüştü. Uydurma haber, dezenformasyon, sansasyonel yayıncılık ya da ‘tıklatma’ gibi tuzaklarını düşülmediği müddetçe bu iki özelliğiyle sosyal medya konvansiyonel medyayı beslemeye ve daha da etkin kılmayı sürdürecek

İnternet medyası günlük basının yerini alacaktır.
İnternet medyası, elbette konvansiyonel günlük-süreli basının yerini alacak. Bu gerçek Aksaray’da yayın yapan bir kısım medya patronunu kara kara düşündürmekte. Düşündürüyor çünkü elindeki güç zaman içerisinde eriyip bitmeye başladığını fark ediyorlar. Artık okuyucu o ilde meydana gelen bir olayı anında öğrenmenin peşinde Bir gün sonra veya 2 gün sonra yayınlayan gazetelere okuyucu itibar etmemekte. Bu yüzden İnternet Medyası vatandaşın yeni gözdesi.

Türkiye’de gazete okuma oranının hızla düşmesinin nedeni sadece dijital devrimle ilgili değil elbette.  Küresel güce sahip büyük gazeteler bir on yıl daha yaşayabilir. Bazıları yirmi yıl sonrayı da görebilir, ama 30 yıl sonra dünyada gazete diye kâğıda basılı bir şeyin kalması şaşırtıcı olur. Gelecek, dijital olacak.

İnternet, gazeteleri bitirmez
Televizyon çıktığında nasıl ki radyolar bitmediyse, internet haberciliği de gazeteleri ve televizyonları tamamen ortadan kaldıramaz. Birçok gazete reklam geliri ve maliyetler nedeniyle dijital yayına geçmekte. Ancak sayısı azalsa da gazetelerin de içeriklerini zenginleştirerek dijital yayınlara rakip olmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Ben yıllardır elime kâğıt gazete almıyorum ama kâğıt gazetenin kendine has müşterisi olmaya devam eder. Kâğıt gazetelerin tabiattaki kâğıt kaynakları bitene kadar yayına devam etmesi sürpriz olmaz. İnternet haberciliği için sosyal medya kullanımını konusunda sahsi fikrim fikrim kaldıki birçok internet medya sahibinin de aynı fikirde olacağı düşüncesindeyim. İnternet haberlerinin daha çok okunması için sosyal medyadan faydalanması gerekiyor. Ancak sosyal medyada tek satırlık son dakika bilgisini okuyanlar artık haberin detaylarını merak etmiyor ve oradaki sitenin linkini tıklayanlar giderek çoğalmakta.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL