Genel

Dünyanın En pahalı bitkisi kilosu 30 bin TL

Dünyanın En pahalı bitkisi kilosu 30 bin TL

Loading

Karabük Safranbolu’da ekimi ağustos ortası ve eylül ayının ilk haftasında yapılan safranın hasadı ekim ve kasım aylarında, 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde yapılıyor.

Ekildiği ilk yıldan itibaren 3 yıl ürün veren safran soğanları, daha sonra yavru vermesi nedeniyle topraktan sökülüyor. Birbirinden ayrılan soğanlar, yeniden toprakla buluşturuluyor.

Birçok hastalığa şifa olduğu biliniyor

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safranın, birçok hastalığa da şifa olduğu biliniyor.

Dünyanın en pahalı baharatı olarak da nitelendirilen, kilogramı 30 bin liradan satılan Safranbolu safranı, İran, İspanya, Hindistan, Yunanistan gibi bazı ülkelerde üretilene göre, sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor.

Safran tarlasına çok sayıda ziyaretçinin geldiğini anlatan İsmail Yılmaz, “Görmek için geliyorlar, çiçek toplamaya, incelemeye geliyorlar. Üretici olduğumuzdan tercih ediliyoruz. Yeni sezon fiyatları ekim ayından sonra belli olur. Geçen yılın fiyatları, kilogramı 30 bin lira civarındaydı. Geçen sene 15-16 kilo civarında ürün çıkardık, bu yıl 20-25 kilo civarında ürün çıkarmayı bekliyoruz. Pazar bulmakta çok sıkıntımız yok. Bu işe basın da insanlar da çok meraklı. Sağlık açısından safran çok etkili, herkes alıyor bunu” değerlendirmesinde bulundu.

İsmail Yılmaz, özellikle Uzakdoğulu ve Arap turistlerin safrana ilgi gösterdiğini söyledi.

Haber : Muhammet Onur Çakır

İlkhavadisgazetesi.com Karabük Muhabiri

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL