EKONOMİ GÜNDEM

Bankalarda yeni sistem devreye girdi

Bankalarda yeni sistem devreye girdi

Loading

Bankalarda yeni sistem devreye girdi. Tüm para transferleri artık böyle yapılacak.
Bankalar arası para transferini daha hızlı ve verimli hale getirecek yeni bir sistem kullanıma sunuldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ortaklığında yürütülen “Ödeme İste” sistemi birçok banka tarafından kullanıma sunuldu. Bu sistem sayesinde vatandaşlar, mobil bankacılık yöntemiyle alacaklılarından para transferi talebinde bulunabilecekler. Sistem, kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık gönderilmesi gibi konularda kolaylık sağlıyor. Peki, “Ödeme iste” tam olarak nedir? “Ödeme İste” sisteminin kullanabilmek için neler gerekli?

“Ödeme İste” sistemiyle, para göndermesi istenen kişinin IBAN numarası, ismi, talep tutarı ve talep geçerlilik süresi banka üzerinden giriliyor. Karşı tarafa kendi bankası, uygulama üzerinden uyarı yolluyor ve gönderi yapılıp yapılmayacağını soruyor. Onay verildiği takdirde FAST üzerinden para hemen yollanıyor.

Artık EFT, havale ve FAST işlemleri IBAN üzerinden bu yeni sistemle gerçekleştirilebilecek.
Tüm bankalar, bu geçiş sürecini tamamlarken FAST, EFT ve havale işlemleri için müşterilere yeni yöntemler sunmaya başladı.
Merkez Bankası FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Ödeme Talebi Katman Servisinin devreye girdiğini duyurdu.
Bu açıklamadan sonra bankalar, gerekli hazırlıkları tamamlayarak mobil uygulamalarına yeni butonlar ekledi.
Artık IBAN bilgilerini paylaşan herhangi bir kişi, banka üzerinden sizden ödeme talebinde bulunabilecek. Bütün bankalarda uygulanmaya başlayan sistemle birlikte para transferleri değişmiş oldu.
BÜTÜN BANKALARDA AKTİF HALE GETİRİLDİ
Mobil bankacılık kullanıcıları, artık para gönderme butonunun yanında ödeme talep etme butonunu da görebilecekler. Merkez Bankası’nın açıklaması doğrultusunda, alacaklıların borçlulardan FAST ödemesi talep etmelerini mümkün kılan FAST Ödeme Talebi Katman Servisi hayata geçirildi.
Yeni servis sayesinde, IBAN bilgisi üzerinden borçlu olduğunuz kişi sizden ödeme talep edebilecek ve ödeme işlemi alacaklı tarafından başlatılabilecek. Alacaklı tarafından ödeme talebi gönderildiğinde, ödeme yapacak kişiye bir bildirim mesajı ulaşıyor.
Bu mekanizma, ödeme yapacak kişinin bu mesajı onaylaması ile devreye giriyor. Bu yeni sistem, iki kişi arasındaki para transferlerinde, ödemenin alacaklı tarafından başlatılmasını sağlıyor.

“Ödeme İste” sisteminin kullanılabilmesi için alacaklı tarafından borçlunun hesap bilgileri, yani, Kolay Adres, TR Kare kod ya da IBAN + Adı ve  Soyadı nın  bilinmesi gerekiyor.

Borçlu “Ödeme İste”ye yanıt olarak kabul ve ret cevabı verebilir. Ödemeyi reddetmek için ‘Reddet” butonuna basarak ilerleyebilirsiniz. Gönderici eğer “Ödeme İste” talebini kabul ettiyse reddedemez. Alıcı Ödeme İste talebini gönderici henüz kabul etmediyse iptal edebilir, kabulden sonra iptal edemez.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL