Genel

Aksaray Barosu “Depreme ne kadar hazırız?”

Aksaray Barosu “Depreme ne kadar hazırız?”

Loading

Aksaray Barosu Şehrimizdeki tüm kamu kurumlarına çağrımızdır! Depreme ne kadar hazırız? başlıklı  Basın açıklaması yayınladı.

Şehrimizdeki tüm kamu kurumlarına çağrımızdır! Depreme ne kadar hazırız?

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve on bir ilimizi etkileyen depremler sonucu üzülerek söylememiz gerekir ki birçok can ve mal kaybı yaşanmıştır.

Her ne kadar AFAD tarafından yayınlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritasında ilimiz Aksaray’ın aktif fay hatları üzerinde bulunmadığı belirtilse de, yakın zamanda Konya Ereğli ve Niğde Bor merkezli depremler ilimizi herhangi bir yıkıma sebep olmasa da ciddi şekilde hissedilmiş, şehrimiz insanında panik ve korkuya sebebiyet vermiştir. Uzmanlardan net bir açıklama gelmese de Tuz Gölü’nün aktif fay hattı üzerinde bulunduğu ve Hasandağ’ın oluşumundan kaynaklı ilimizin alüvyon bir zemin üzerine yerleşmiş olabileceği bilgileri birçok medya organında paylaşılmaktadır.

Bu bağlamda her ihtimale hazırlıklı olmak anlamında ilimizde bulunan tüm yapı ve binaların, olası bir depreme ne kadar hazır olduğuna dair haklı endişelerimiz bulunmaktadır.

Bu sebeplerle şehrimizde bulunan yetkili kamu kurumlarınca alanında uzman bir kurul ya da komisyon oluşturularak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla 4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanun ve ilgili yönetmelikler uyarınca ilimizde bulunan tüm yapıların depreme dayanıklılık konusunda en etkili yöntemlerle ACİL olarak incelenmesi, riskli olarak değerlendirilen yapılara karşı gerekli önemlerin alınması,

Zemin katta yer alan iş yeri ve özellikle zincir marketlerde kullanım alanlarının genişletilmesi amacıyla kolon ve kiriş kesimlerinin yapılıp yapılmadığının kontrolü, bu durumların binaları savunmasız bıraktığı hususları da dikkate alınarak, öncelikle şehrimizdeki bina altı iş yerlerinin sıkı ve acil bir denetime tabi tutulması,

İnşaat izni verecek tüm kamu ve idari makamların, ruhsat talep edilen bölgede bilimsel verilere dayalı zemin etüdü yapılması konusunda gerekli özeni göstermeleri, bina yapımında kullanılan yapı malzemelerinin standartlara uygunluğunun denetlenmesi, imar planına uygun kaliteli yapıların meydana getirilmesinin sağlanması,

Şehrimizde bulunan tüm kurum ve kuruluşlar ile yetkililerin, vatandaşta deprem bilinci oluşturmak adına, ilk yardım hizmetleri ve afet yönetimi konusundaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla eğitim çalışmalarına önem vermesi gerekmektedir.

Aksaray Barosu olarak depremin her an kapımızda olabileceğinin bilinci ile, tüm yetkililerden gerekli önlemlerin alınmasını, denetimlerin etkin bir şekilde yapılmasını ve vatandaşlarımızı afet yönetimi hakkında belli aralıklarla bilgilendirilmesini talep ediyor, baromuzun bu konudaki her türlü işbirliğine hazır ve açık olduğunu saygıyla bildiriyoruz.

AKSARAY BAROSU BAŞKANLIĞI

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL