Genel

Hileli gıdalar insanları hayattan kopartıyor

Hileli gıdalar insanları hayattan kopartıyor

Loading

Hileli gıdalar insan sağlığını tehdit ettiği gibi ölüm ile sonuçlanan etkileri her geçen gün daha fazla artmakta. Hileli gıdalar nasıl yapılıyor ve hileli gıdayı nasıl anlayacağız?

Her gün soframıza gelen gıdalar üzerine oynanan oyunlar ve yapılan hileler insanların sağlığını tehdit ediyor. Üreticiler daha fazla kâr elde etmek için bin bir türlü gıda hilesine başvuruyorlar. “Kırmızıbibere kiremit tozu, zeytine tekstil boyası, bayat tavuk ise çamaşır suyuyla beyazlatılarak piyasaya sürülüyor.

Sahte, hileli gıda üreten firmaların piyasaya sürdüğü ürünler yelpazesi hayli geniş.

Hileli gıda nasıl anlaşılır?

Hileli gıdaları kolay bir şekilde anlamanız mümkün değil ancak bazı mantık yürütmeleri yaparak bu ürünleri tespit edebilirsiniz. Hileli gıdaları anlamak için etiket okuması yapılması lazım. Aldığınız ürünün içinde olmaması gereken şeyler varsa bu ürünleri almayın. İkinci anlama yöntemi ise ürünün fiyatı. Bir ürünün piyasaya çıkış fiyatı az çok bellidir. Eğer aldığınız gıda normalin altında ucuzsa bu ürün hileli gıdalar arasında olabilir.

Glikozla bal aromasının karıştırılıp vatandaşlara bal olarak satılıyor. Sahte bal diye nitelendirdiğimiz bu balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır. Farklı sektörlerde kullanılan toz Antep fıstığı, toz fındık, toz yer fıstığı gibi ürünlerde de hileyle karşılaşıldığını, bunlardan rengine göre leblebi tozuna tuz, fıstık tozuna bezelye, bazı ürünlere ise kireç tozu ve boya maddeleri karıştırılıyor. Hileli olduğundan şüphelendiğiniz bu gibi toz ürünlerin yerine fıstık, fındık ve yer fıstığını evlerinde ezerek toz haline getirebilirsiniz. Kırmızı biberin içinde de tuz, tohum, boya maddeleri ve kiremit tozu karıştırılıyor.

Piyasada üretim izni olan ve paketli ürünleri tercih edin. Açık ve paketsiz olan ürünlerde çok daha fazla sahtekârlık ve hileyle karşılaşılabiliyor.

Alışverişlerde bilinçli olmalı ve nerede ne hile olabileceğini az çok görebilmelisiniz.

Tezgah altında satılan ürünler alınmamalı. Promosyonlar hariç çok düşük fiyatlı ürünler tercih edilmemeli.

KIYMANIN İÇİNDE TAVUK KEMİĞİ

Kasaptan aldığımız hazır kıymanın içinde tavuk kemiği olabileceğini, yoğurdun içine daha yoğun görünmesi ve miktarının artması için nişasta katılabildiğini veya kaşar peynirinin içinde patates püresi olabileceğini düşünebilir misiniz? Maalesef, hazır gıdalarda duyunca dudağımızı uçuklatacak daha nice hileler yapılıyor. Fiyatı daha uygun diye tercih edilen, açıkta satılan birçok gıdanın içinde, aslında olmaması gereken, çoğu insan sağlığına büyük ölçüde zararlı maddeler bulunuyor. Özellikle her kesimden insanın mecburen tükettiği et, süt, peynir, ekmek gibi temel gıdalarda yapılan hilelerle ürünün maliyeti düşürülüyor.

EN ÇOK HİLE YAPILAN GIDA KIYMA

Hileli gıdalar, pazarda, markette, restoran ve büfelerde olması gerekenden daha ucuza satılıyor. En çok hile yapılan gıdalardan biri olan kıymayı eğer et parçasından çektirirseniz fiyatı 10 milyonu aşıyor. Paketlenmiş hazır kıymalardan alırsanız fiyatı 3-5 milyona düşüyor.

HİLE YAPILAMAYAN GIDA: YUMURTA

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanan broşürde yumurtanın doğal ambalajı içinde, hiç bir şekilde hile yapılamayan tek gıda olduğu belirtiliyor.

BAKLAVANIN ŞERBETİ KİMYASAL TATLANDIRICIDAN

Birçok firma, baklavayı toptancıdan hazır alıyor; toptancı ise fiyatı düşürmek için ucuz malzemeye yöneliyor. Pancardan üretilen şekerin yerine kimyasal tatlandırıcılar tercih ediliyor.

HORMONLU ÜRÜNLER NASIL ANLAŞILIR?

Domates çekirdeksiz ve içi cıvıksa,

Patlıcanın içi süngerimsi ve çekirdeksizse,

Kabak çekirdeksizse,

Biber aşırı iri ve büyükse,

Patates şekilsiz ve içinde kararmalar varsa,

Karpuzun çekirdek yerleri boşsa bu yiyeceklerin hormonlu olduğu anlamına gelebilir.

BİLİNDİK GIDA HİLELERİ

Beyaz eti klora batırıp taze görüntüsü veriliyor.

Ufalanmış peyniri jel ile birleştirip yeniden kalıp peynir yapılıyor.

Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor.

Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor

Sütün yağını alıp yerine margarin koyuluyor

Küflü kaşardan eritme peynir yapılıyor.

Tavuk dönerlerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanıp karıştırılıyor.

Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor.

Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor.

Hazır limon suyu içerisine su ve limontuzu katılıyor.

Zeytinyağına rafine ayçiçek, kanola, fındık ve soya yağı karıştırılıyor.

Son kullanma tarihi bitmiş sucuklar, yeni yapılan sucukların içine atılarak yeniden imal ediliyor.

Kelle ve paçalar traş bıçağı ile temizlenerek tüketime sunuluyor

Tavuk kemikleri öğütülüp renklendirici katkı maddeleri ile salama katılıyor.

Salam ve sosis içerisinde hayvansal atıklar katılıyor

Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor.

Dökme baharatlar arasına kurutulmuş ot-sap karıştırılıyor.

Helvanın içine beyaz susam yerine Sudan’dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor.

İyi çay, “2.5 yaprak” olarak tabir edilen çay filizinden elde ediliyor. Ancak hileciler, körpe filiz yerine kart dalları da çaya karıştırıyorlar. Depoda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor. Küflü çay karaciğere zarar veriyor.

Köfte ve dönere soya kıyması katılıyor.

Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin kullanılıyor.

Sucuk, sosis ve salam gibi gıdaların raf ömrünü uzatmak için gereğinden fazla nitrat katılıyor. Bu da böbreklere zarar veriyor.

Balın içinden, zararlıları kovmak için kullanılan naftalin ve antibiyotik çıkıyor.

Süt pastörize edilmeden peynir ya da tereyağı yapılıyor. Kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütten yapılan peynir ve tereyağı yiyenleri brusella ve malta humması hastalığı bekliyor.

Baklava ve kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor.

Zeytin salamurasında gıda tuzu yerine sanayi tuzu, içme suyu yerine sanayi suyu kullanılıyor.

Zeytin havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor. Bu maddeler kansorejen etki yaratıyor ve alzheimer hastalığını tetikliyor.

Zeytini karartmak için tekstil boyası da kullanılıyor.

Tereyağına margarin ve patates karıştırıyorlar.

Bala hile amaçlı katkı maddesi olarak nişasta, şeker kamışı, akçaağaç, darı ve mahua bitkilerinin çiçekleri, şeker pekmezi, hidrol, parafin katılıyor, düşük nem içeren ballara su ekleniyor. Fazla çiçek bulunmayan yörelerde kovanların çevresine şeker ve şeker şurupları konarak arılar doğal olmayan yöntemlerle besleniyor.

Şeker pancarı pekmezini üzüm pekmezi diye satıyorlar.

Kaşar peynirine soya yağı ve margarin katılıyor.

Salam, sosis gibi gıdaların içine et yerine nişasta, tavuk derisi, kırmızı etin kasaplarda kullanılmayan kanlı kısımları, zar, kan, bol baharat ve tuz kullanılıyor.

Reçelin içine az miktarda meyve, bol miktarda şeker şurubu konuluyor.

Süt tozunun içine tebeşir tozu, pudra şekeri katılıyor.

Şam fıstığına kurutulmuş bezelye karıştırılıyor.

Sahte rakı, sahte şampanya, sahte şarap, sahte votka derken ölümler birbiri ardına geliyor. Ancak sahte gıdalardan kaç kişinin yaşamını yitirdiği ya da ölümcül hastalıklara yakalandığını kestirmek ise neredeyse imkânsız.

Sahte gıda ve içkinin kol gezdiğini herkes biliyordu ama ölümlere yol açacağına kimse toz kondurmadı bugüne kadar.

Sahte gıda maddelerinin çoğunun ambalajında üretim tarihi, son kullanma tarihi ya da üreten firmanın adı bulunmuyor. Ambalajlara sonradan yapıştırılan etiketlerdeki bilgiler de sahte.

Sahte gıdalara sanıldığı gibi sadece semt pazarlarında değil, market raflarında bile rastlanabiliyor.

Sahte salam, sosis ve sucuk gibi gıdalar, hiçbir besin değeri olmaması bir yana böbrek ve karaciğerleri tahrip ediyor. Etkisi 5-10 yıl içinde ortaya çıkıyor. Başta deli dana olmak üzere pek çok hastalık yayıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL