Genel

Yandaş Basın Yalaka ve fırıldaklar

Yandaş Basın Yalaka ve fırıldaklar

İzzet TINMAZ / Gazeteci /Yazar

Bir önceki yazımı okuyan takipçilerim bana sitem ettiler. Yahu ne demek istiyorsan açık açık yazsana bilmece gibi konuşma diye. İyide daha nasıl açık yazılır ki. He daim Aksaray’da ikamet ettiğim için ne yazsam sanki Aksaray için yazıyor çiziyor muamelesi gördüğümden İnternet basınının Yerel basın Ulusal basın gibi ayır edilip ayrı kefelere konulup ayrı kategorilerde muamele görmesinden mustarip oluyoruz da anlayana.

İstanbul veya Ankara merkezli Basın yayın kuruluşları internet yayıncılığı yapanlardan bahsediyorum neden yerel basın statüsüne sokulmuyor bir bilen varsa bana da izah etsin.

Yerel haber ağırlıklı internet haber siteleri olduğu gibi ulusal bazda haberlere yer veren haber sitelerinin yayıncının ikametine göre değerlendirilmesi bence saçmalık.

Her koyun kendi bacağından asılır misli kendi haber sitemden örnek vereyim. Benim sahibi olduğum www.ilkhavadisgazetesi.com haber sitesi yerel ağırlıklı yarı ulusal bir haber sitesi. Sağ olsun Türkiye’nin farklı illerinde Gazetecilik yapan meslektaşlarımın haber desteği sayesinde yerel basın statüsünden ayrı kategoride yer almaktayız.

Bu kadar açıklamadan sonra gelelim asıl konuya. Son günlerde gündemden düşmeyen Yandaş Basın konusunda isim vermeden kendi üzerimden sitemkar bir şekilde kaleme aldığım yazı bazı kesimler tarafından anlaşılmamış.( İşlerine gelmediğinden olsa gerek ).

O zaman konuyu açalım ne demek istediğimi daha net anlatayım. Bakalım yine birileri üstlerine alınıp mahkeme kapılarını aşındıracak mı kestirmek zor. Gerçi kim üstüne alınırsa alınsın pekte umurumda değil. Bir gerçek var ortada ve bu gerçek hakkında yorum yapmak fikrimi yazmak da özgür basın olması sebebiyle en doğal hakkım olsa gerek.

Yaş 12 İstanbul sokaklarında anıların en güzeli

Basın nedir sizce?

Bana göre Basın her ülkede dördüncü kuvvet olarak kabul gören medya yapısı gereği iktidarların olumsuzluklarına karşı tavır alan, güce karşı direnen, devamlı açık ve gedik arayan bir meslek dalı olarak adlandırılır.

Anlayacağınız medya ruhen muhaliftir!

Medyada muhalefet durumuna uymayan medyalar da vardır. Bu yandaş basın genellikle ülkeyi yöneten iktidar veya muhalefet  tarafından yaratılır. Bizde de her zaman her dönem de bu gibi yalaka basın olmuş olup, bundan sonrada olacaktır.

Dünya konjonktüründe, ülkelerde korku imparatorluğu yaratan iktidarlardan çekinip kalemlerini suya sabuna dokunmayan gazetecilere yalnız yalaka denmez aynı zaman da korkak da denir.

Ülkelerde türeyen bu yalakalar durum ve şartlara göre kendine yön verir. Güçlü olana yanaşır. Onun gücüne sığınır.

Bu gibiler mutlaka kendi çıkarını düşünür. İnsanlar ve toplum mağdurmuş umurlarında bile olmaz. Onlar için üç beş kuruş çıkarı olsun yeter.

Bazı yalakalara bakıyorsunuz hangi iktidar gelirse onun dizinin dibinden veya kapısından ayrılmazlar. Bunların fikri veya ideolojisi olmadığı için sadece çıkarlarını düşündüklerinden ister faşist ister dikta ister şeriatçı olsun değişmez. Bunların sadece çıkarı olsun gerisi önemli değildir..

Değerli gazeteci Uğur Mumcu’nun dediği gibi:

“Haklıdan yana değil, güçlüden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar. Güç merkezi değiştikçe dönerler, Sonrada fırıldak olurlar”

Kalın Sağlıkla Yalakalardan uzak bir yaşam dileği ile.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL