Genel

UZMANLAR UYARIYOR, AKSARAY’DA DEPREM OLMASA DA RİSK ALTINDAYIZ

UZMANLAR UYARIYOR, AKSARAY’DA DEPREM OLMASA DA RİSK ALTINDAYIZ

Aksaray Üniversitesi inşaat Mühendisliği yapı bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali URAL Deprem felaketi gelmeden de kendiliğinden yıkılma potansiyeli olan betonarme binalar var. Bu çok ciddi bir sorun. Felaketi önlemek için Aksaray buna mutlaka bir çözüm bulmak mecburiyetindedir.

Ural şunları söyledi “Aksaray deprem açısından çok ciddi tehlikenin olmadığı bir yerde kurulu olduğunu düşünmekteyim. Zira sismik aktivitenin yoğun olmadığı tuz gölü fay hattına yakın. Geçmişte meydana gelmiş büyük depremlere bakıldığında da Aksaray ve yöresinde büyük bir depremin olmadığını görmekteyiz. Son yıllarda yapılan betonarme bina stoğunun da usulüne göre yapıldığını ümit etmekteyim. Lakin özellikle şehir merkezinde 1970 li yıllardan kalma binalar var ki bunların yıkılması İçin depremin olmasına bile gerek yok. Özellikle kalealtı caddesinde bulunan binalarda ciddi riskler var. En ufak bir sarsıntıda ciddi sıkıntılar olabilir.”

Elazığ ve Malatya da meydana gelen depremle ilgili bilgi aktaran Ali Ural ” 6.8 büyüklüğündeki bu deprem gerçekten bölgede büyük bir yıkım meydana getirmiştir. Aksaray Üniversitesi adına çok yakın bir zamanda bölgeye intikal edip yapılarda meydana gelen hasarları inceleyeceğiz,” diyerek şöyle devam etti. . “Betonarme yapıların faydalı ömrü 50 yıldır. 50 yıl sonra servis ömrünü tamamladığı kabul edilir ve mutlaka yenilenmesi gerekir. Özetle, eğer bir binada çimento kullanılmışsa, ömrü 50 yıldır, yenilenmesi gerekir.” dedi. Geçtiğimiz aylarda Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi de inceleme yapan ASÜ inşaat ve yapı ekibi raporunu Milli Eğitim müdürlüğüne yollamıştım. Öğrencilerin hayati teklike yaşamaması için uygun bir yere taşınması beklenen okul yıkılarak yerine modern bir bina yapılması bekleniyor.

Kaynak : Bağımsız Ajans

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL