İzzet Tınmaz / Gazeteci / Yazar
Trafik ortamında sürücü, yaya ya da yolcu olarak bulunabiliriz. Her durumda nasıl davrandığımız, nasıl hareket ettiğimiz trafik çevresini paylaşmakta olduğumuz kişiler için çok önem taşır. Davranışlarımızın açık ve anlaşılır olması, ne tür bir harekete hazırlandığımız konusunda “trafik işaret dilini“ kullanarak çevremize anlaşılır bir bilgi vermemiz gereklidir.
Trafik ortamında yaya olarak bulunduğumuz yerin gerçekten yayalar için ayrılmış bir yer olması gerekir. Buna rağmen zaman zaman, özellikle karşıdan karşıya geçişlerde araçların kullandığı yola çıkmak zorunda kalabiliriz. Bu durumda uymak zorunda olduğumuz kuralları bilmek ve uygulamak gereklidir.
. Aksaray’a ve ülkemize yakışmayan bir trafik akış sistemi, bir trafik alışkanlığı var. Medeni ülkelerin hangisine giderseniz gidin yaya, yaya geçidine adımını attığın andan itibaren otomatik olarak tüm trafik durur. Yayaların geçiş üstünlüğü vardır. Orada kanunlar başka, bizde başka mı? Hayır. Bizde de aslında kanunlarımızda yayanın yaya geçitlerindeki belirlenmiş yerlerdeki geçiş üstünlüğü açıkça ifade edilmiş durumdadır. Ama uygulamaya gelindiğinde dünyanın her tarafında sarı ışık araçların yavaşlaması içindir. Bizim ülkemizde sarı ışık hızlı geçmek için. Sürücülerimiz için bir an önce geçelim anlamına geliyor.
Yayalar da yolun her yerinden geçmeye çalıştıkları için de sıkıntı oluyor. Araçlar da neresi yaya geçidi neresi değil, zaten durma ihtiyacı hissetmiyorlar. Öncelikle yayalar, yaya geçidinden geçmeyi öğrenecekler. Sonra sürücüler de yaya geçitlerinde durmayı öğrenecek. Aksi taktirde Yayaların karıştığı can kaybının olduğu birçok kaza ile karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz. Birçok ailenin ocağına acı ve üzüntü yaşanmaya devam edecek.
Karayolları Trafik Kanun’unun 74’ncü maddesinde açıkça belirtilmiş. Bilgimiz olması açısından kanun maddesini hatırlamakta yarar var.
Karayolları Trafik Kanun’unun 74’ncü maddesinde, ‘Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretleri bulunmayan, ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunan kişilere ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar’ denilmekte.
Kazasız bir yaşam için Trafik kurallarına uyalım uymayanları uygun bil dilde uyaralım.
Hoşça kalın mutlu bir yaşam geçirmek dileği ile
İzzet TINMAZ
Gazeteci / Yazar
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)