ASAYİŞ

Sürücüler Dikkat BuHataya Düşmeyi Sizleri Bekleyen Birileri var

Sürücüler Dikkat BuHataya Düşmeyi Sizleri Bekleyen Birileri var

Sürücüler Dikkat Bu Yazıyı mutlaka Okuyun bu hataya sakın düşmeyin.Unutmayın Sizleri Bekleyen Birileri var

HIZ KÖRLÜĞÜ NEDİR?
Seyir halinde hızımızın artmasına bağlı olarak, sürücünün yol ve etrafına yönelik görselleri, nesne ve hareketleri net olarak algılayamama durumuna hız körlüğü denir. Sebebi gayet basittir. Hız ve görme açısı ters orantılıdır. Hız arttıkça görüş açısı daralır.
Hız ne kadar artış gösterirse çevreyi görmek, algılamak ve tepki vermek o kadar azalır. Bu azalma yaş, tecrübe ve cinsiyet ile kesinlikle ilgili değildir.
Hız arttıkça görüş açısı daralır ve bakışlar da o derece uzağa odaklanır. Bu fiziksel bir durumdur. Örnek vermemiz gerekirse 35 kilometre hızla giderken sağlıklı bir sürücünün görüş açısı 104 derece, 130 kilometre hızla giderken 30 derecedir. Bu da demek oluyor ki görme açısı üçte bir azalmaktadır.
Hız arttıkça görüş alanı daralır…
Sürücü hız körlüğünün etkisindeyken mevcut hızından daha düşük bir hızla gittiğini zanneder. Genellikle uzun yolculuklarda ortaya çıkan bu durum fark edildiği zaman mevcut hız yavaş yavaş azaltılmalıdır. Azaltılmadığı takdirde hız körlüğü
devam eder ve sürücü yol kenarında bulunan canlıları, nesneleri ya da çevreden gelebilecek tehlikeleri algılayamaz. Aniden önüne çıkabilecek tehlikelere karşı doğru tedbiri alması için yeterli zamanı olmaz.
Sağlıklı bir insan gözü 200 derecelik bir açı içinde olup biteni rahatlıkla algılar. Etraftaki objeler, hareketler, uzaklıklar açık ve nettir. Beden hareket etmeye başladığında, gözler hedef alınan noktaya doğru odaklanır.
Otomobilde de böyle olur. Hız arttıkça yolun sağındaki solundaki objeler, hareketler ya da renkler yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Sürücünün gözü uzağa odaklanır. Yolun çevresindekiler görünmez olur. Adeta bir tünele girilir ve sürücü sadece çok uzağı görür.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL