YAZARLAR

Seçilemeyeceğini bile bile akıntıya kürek çekmek

Seçilemeyeceğini bile bile akıntıya kürek çekmek

Seçime günler kaldı herkes şirin maskesini takmış ortalıkta salına salına dolaşıyor.

Bu yazı biraz dozajı ağır olacak ama doğrular acıda olsa bazen suratına şamar gibi vurur insanın.

Öncelikle siyasette son durum nedir sorusuna cevap arayalım.

14 Mayıs’ta sandıklara atılacak oylar Türkiye’nin kaderini belirleyecek. İlk defa oy kullanacak gençler tercihini kimden yana kullanırsa seçimin galibi o siyasi parti olacak. Sahada tüm adaylar geceli gündüzlü çalışmakta. En azından ter döküp emek harcıyorlar. Depolar dolusu yakıt tüketimi bir yana hatırı sayılır paralar da harcanıyor. Amaç belli sandıktan galip gelip ceylan derisi koltuklara kasılıp memleket meselelerine çözüm aramak. Vaatlerin havada uçuştuğu seçim gezilerinde seçmenin gözüne girip oyunu alma çabası görülmeye değer.

4 Cumhur Başkanı adayı var

4 isim Cumhurbaşkanı olmak için var gücüyle tüm kadroları seferber olmuş vaziyette değim yerinde ise Türkiye’yi karış karış geziyor. Miting Meydanlarında topladıkları kalabalık ile gövde gösterisi yapmanın derdindeler.

20 yıldır Türkiye’yi yöneten Ak Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan Her mitinginde müjdeler vererek seçmene 5 yıl daha bize destek verin çağrılarıyla Meydanları hınca hınç doldurmakta.

Diğer bir aday CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 5 siyasi ortağı ile meydanlarda gençlerin gönlünü kazanmanın derdine düşmüş Aday seçimlerinde isabetli kararlar alması kendisine avantaj sağlamakta.

Diğer bir aday Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce cephesinde durum oldukça karışık adayları birbiri ardına istifalarını veriyor. Partisini bir arada tutmanın derdinde son toplu istifalar sonrasında vatandaş “ Partisindeki kaosun önüne geçemeyen alelacele intikam duygusuyla kurulmuş parti imajını çizen bir portre var görünürde. Partisindekiler liderlerine inancını yitirmiş partiden istifa eden edene Partisindekilere sözünü geçiremeyen kişiye Türkiye’yi yönet demek ne kadar doğru olur?” soruları ile Memleket Partisini dolayısıyla Muharrem İnce’yi sorgular durumda. Vatandaşın sempatisini her geçen gün kaybeden Muharrem İnce’nin Seçimden galip çıkması kelimenin tam anlamıyla mucizelere kalmış durumda.

Diğer bir aday Sinan Oğan Cephesinde durum hiç te iç açıcı görünmüyor. Sığınmacılar üzerinden yaptığı seçim propagandaları önceleri ses getirse de. Hükümetin Sığınmacıları ülkelerine göndermesi üzerine Atatürkçülük ve Milliyetçilik üzerine propagandalar yapmaya itmiş durumda. Vatandaş yabancılar konusunda yapılan propagandaları umursadığı yok. Ümit Özdağ’ın yabancılar ülkelerine göndereceğim diyerek arkasına aldığı rüzgâr dinmiş vaziyette. Kısacası Muharrem İnce’ye gereken mucize Sinan Oğan içinde gerekiyor gibi görünmekte.

Bu genel Türkiye siyaseti analizinden sonra gelelim Aksaray Siyasetindeki son duruma.

Ak Parti Cephesinde Durum

Ak Parti Aksaray’da en çok oya sahip parti konumunda iken Geçmiş dönem milletvekillerinin verimsiz çalışmaları yüzünden kan kaybeden siyasi parti konumundan sıyrılmanın çabası içerisinde. Parti Teşkilatı Tam saha pres yaparcasına geceli gündüzlü var güçleri ile çalışmakta. Geçmiş dönem milletvekillerinden İlknur İnce öz her ne kadar partiye oy kaybettirse de Ak Parti teşkilatı vatandaşın Ak Parti’ye sempatisini tekrar kazandırmanın çabası içerisindeler var gücüyle çalışıyorlar. Aksaray 3 vekil çıkartırken vekil sayısı 4 çıkmasına karşılık Mevcut vekillerin tembelliği yüzünden 2 ye düşen vekil sayısını 3 e çıkartmak çabasıyla var gücüyle çalışıyorlar. Fakat karşılarında güçlü rakipleri olması durumu oldukça zorluyor.

CHP ve İYİ Parti Cephesinde durum nasıl

İYİ Parti listelerinden giren CHP eski il başkanı Ali Abbas Ertürk 2 sırada olmasına rağmen güçlü isimlerden biri. Diğer Yandan İYİ Partiye sürpriz bir şekilde geçiş yaparak 1 sıradan vekil adayı olan Turan Yaldır siyasi kimliği ile meclise girecek isimlerden biri olarak görünmekte. 

Kısacası AK Partiye karşı güçlü iki isim Yaldır ve Ertürk.

Memleket Partisi Cephesinde durum

Memleket Partisi Cephesinde durum oldukça vahim durumda tam anlamıyla mucize gerekiyor.

Aksaray’da Memleket Partisi kurulduğundan bu yana Merkez ilçe başkanı dayanmayan bir parti. Defalarca merkez ilçe başkanı isimlerinde değişiklik yapıldığı için çoğu yerel basın mensubu merkez ilçe başkanının kim olduğu konusunda net cevap veremeyecek durumda. İl Başkanlığı ise ayrı bir muamma kısa süre içerisinde 3. İl başkanı görevde gençlik kolları hakkında konuşmaya bile gerek yok. Tek çalışan partiyi sırtlayan üç beş genç ve gençlik kolları başkanı gerisi yok.

Eski il başkanı Murat Kavallı’yı 1 sıradan milletvekili Aday Adayı gösteren Memleket Partisi genel merkezi adalık açıklamasında 1 sıradan gösterdiği eski il başkanını aday listelerinin teslim edilmesine saatler kala çekerek yerine PM üyesi ve kurucular kurulu üyesi Serpil Koç Alaboyun’u 1 sıradan milletvekili adayı olarak sahaya sürdü. Murat Kavallı’nın Aksaray billboardlarında 1. sıra Milletvekili afişleri alel acele kaldırılıp yerine 1 sıra milletvekili adayı Serpil Koç Alaboyun’un afişlerini asılması Aksaray seçmeninin kafasında soru işaretlerinin oluşmasına sebep olmuş durumda. Memleket Partisi Aksaray’da yakaladığı ivmeyi kaybetmiş durumda. Seçmenin Memleket Partisine karşı güven kaybı sandıkta Memleket partisi için hüsranla sonuçlanacak bir oy almasına sebep olacağı kesin.

Bağımsız Aday Yılmaz İlhan cephesinde son durum ne?

Ak Partiden Aday adaylığını açıklayan fakat Ak Parti Tarafından sen bu işi beceremezsin dercesine liste dışı bırakılan İş İnsanı Yılmaz İlhan liste dışı kalmasının ardından Bağımsız adaylığını açıklayan Yılmaz İlhan, seçim çalışmalarında yoğun bir mesai harcıyor. Seçim çevreleri tarafından AK Parti oylarını bölecek Millet İttifakı Adaylarının ekmeğine yağ sürüyor yorumlarının yapılmasına sebep olmakta. Karşısında güçlü rakipleri olması ve Aksaray seçmeninin partisi olmayan bağımsız adaya sıcak bakmaması Yılmaz İlhanın seçimde şansının yok derecek kadar az olduğunun en büyük emaresi olarak görünmekte.

BBP adayları konusuna gelince!

Ünal Bacık Büyük Birlik partisinden 1 sıra milletvekili adayı olarak açıklandığından beri sahada mahalle, köy, kasaba dolaşarak adeta ayak basmadık toprak bırakmıyor. BBP çiçeği burnunda İl Başkanı Yaşar Ar ile beraber Aksaray kazan onlar kepçe dolaşıyorlar. BBP Aksaray il başkanı Yaşar Ar önceki seçimlerde bağımsız aday olmuş çok düşük oy alamsının ardından Anavatan Partisi Aksaray İl teşkilatını kurarak bir süre il başkanlığı yaptıktan sonra partisinden istifa etmişti.  BBP Aksaray il teşkilatını yönetimi başta olmak üzere ilçe başkanları topluca istifa etmesinin ardından boş kalan BBP Aksaray il başkanlığını tekrardan kurarak teşkilatlanmayı sağlayan siyasi manevraları ustaca bilen tecrübeli bir isim. Böyle tecrübeli bir isim ile yola çıkan Ünal Bacık, sandıktan galibiyetle çıkıp, Büyük Millet Meclisi sıralarında Aksaray milletvekili olarak oturma şansı yok denecek kadar az olan adaylardan biri olarak görünmekte.

Kısacası Aksaray’ı Büyük Millet Meclisinde Temsil edecek isimler az çok şekillenmiş durumda.

Meclise gidecek vekil sayısı 4 onların da kimler olduğu az çok netleşmeye başlamış durumda diğer isimler gelince akıntıya karşı kürek çekip başarılı olmak mucize gerektirir. O mucizenin de oluşması için zemin oluşmuş değil. Birileri Harcadığı paraların üstüne su içer birileri de Meclis küsüsünden yemin eder.  Hep beraber bekleyip göreceğiz. Aksaray’da siyasi partilerin meclisteki aritmetiği nasıl olacak kimler bu siyaset yarışından galip gelecek sorularının cevapları14 Mayıs akşamı cevap bulacak.

Sizler sandığa sahip çıkıp oyunuzu kullanın bir oy çok şeylerin değişiminde büyük rol oynar Hepimiz sandıklara gidip oyumuzu kullanmalıyız.

Sağlık, Mutluluk, bol kazançlı günleriniz olsun. Hoş kalın dost kalın.

İzzet TINMAZ ; Gazeteci -Yazar

 

 

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL