Genel

İkinci el telefonlarda Yeni dönem

İkinci el telefonlarda Yeni dönem

İkinci el cep telefonu ve tabletlerin yenilenerek tekrar garantili olarak satışa sunulmasına imkan veren yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle, kullanım ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılması, israfın ve çevreye verilen zararların önlenmesi, ithalatın azaltılması ve tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle ikinci el cihaz almalarının sağlanması hedefleniyor.

İKİNCİ EL SATICILAR BAKANLIKTAN YETKİ BELGESİ ALACAK

Yönetmeliğe göre, kullanılmış cep telefonu ve tabletlerin belirlenen esaslara göre yenilenmesi, sertifikalandırılması ve tekrar satışa sunulması amacıyla yenileme merkezleri kurulacak. Bu merkezler, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği düzenleme veya Türk Standardları Enstitüsünün belirlediği standartlara uygun şekilde faaliyet gösterecek. Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek ve 5 yıl geçerli olacak yenileme yetki belgesi için başvuracak firmaların, bakanlık tarafından ilan edilen kriterlere uygun olması gerekecek. Bakanlık tarafından yapılan uyarılara uymayan firmaların yetki belgeleri iptal edilebilecek.

1 YIL KULLANILMIŞ OLMASI ZORUNLU

Tüketiciler, kullanılmış cep telefonu veya tabletlerini bakanlık tarafından yetkilenmiş firmalara satabilecek. Cep telefonu veya tabletin, yenilenmek üzere satılabilmesi için daha önce en az 1 yıl kullanılmış olması gerekiyor. Yetkili alıcı, sattığı kullanılmış cihaz karşılığında tüketiciye ödeme yapacak. Tüketici bu fiyatı alacağı yeni bir cihaz için indirim olarak da kullanabilecek.

Tüketiciden ikinci el cep telefonu veya tableti alan yetkili alıcı, gerekli onarım veya parça değişikliklerini, önceki kullanıcıya ait kişisel veriler dâhil tüm bilgilerin yok edilmesini, fabrika ayarlarına getirilmesini, performansının ve tüm fonksiyonlarının gerektiği gibi çalıştığının test edilmesini sağlayacak.

EN AZ 1 YIL GARANTİ

Yenileme merkezleri, satılacak ikinci el ürünlerin yanında garanti belgesi vermek zorunda. Satıcı, yenilenmiş ürüne ilişkin reklam ve ilanlarında yer alan ifadelerle de bağlı kalacak. Garanti süresi en az 1 yıl olacak. Garanti süresi ürünün yeni sahibine tesliminden itibaren hesaplanacak. Satıcı, yenilenmiş ürünle ilgili arızaları, garanti süresi boyunca 20 gün içinde tamir etmek, veya ürünü muadil başka ürün ile değiştirmekle yükümlü olacak.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL