Genel

“Hasar Danışmanlık Şirketleri Gerçek Yüzü” 1

“Hasar Danışmanlık Şirketleri Gerçek Yüzü” 1

İzzet Tınmaz / Gazeteci – Yazar

Geçtiğimiz günlerde Kaleme aldığım Hasar Danışmanlık Şirketleri yazısı sadece şirketler hakkında ön bilgi idi. Yazı biraz yumuşak olsun diye kelimeleri dikkatlice seçmiş idim. Ama bu tur yazı yazmak bana göre değil. Bunu bana gelen

“ Bu yazıyı Yazmayı sana gösteren olur.”

“ Hasar Danışmanlık Şirketleri Bir yerine mi Battı”

“ İşin Gücün Yokta Hasar Danışmanlık Şirketlerinin Derdi Seni mi Gerdi”

“ Bırak Bu işleri Çoluk çocuğun var sıkıntı Yaşama”

“ Bu yazıyı yazmak sana yakışmadı”

Gibi birçok kişi veya firma sahibi veya çalışanından telefonlar aldım.

Umurumda oldu mu ? Yoo hiç de olmadı, neden olsun ki.

Hani bir argo laf vardır. Genelde uzun uzadıya konuşanlara hitaben kullanılır.

Kısa kes Aydın havası olsun diye.

Gelelim asıl konuya Hasar Danışmanlık Şirketi Adına Çalışan ÇANTACI tabir edilen Dolandırıcılara.

Bugün “Hasar Danışmanlık Şirketleri Gerçek Yüzü”  Dosyamızı açıyoruz.

Sonuna kadar okumanızı ve çevrenizdeki dostlarınıza da bu bilgileri paylaşmanızı öneririm.

 “Hasar Danışmanlık Şirketleri Gerçek Yüzü” 

Trafik canavarı nerede onlar orada!

Kazalarda hayatını kayıp eden ya da sakat kalanların ailelerinin peşindeler.

Ama acıları paylaşmak için değil…

Onlar yılda 5 bin kişinin hayatına mal olan trafik canavarı fırsatçıları…

Piyasadaki adlarıysa kaza çantacıları. Türkiye genelinde son 3 yıldır türeyen fırsatçılar, trafik kazalarında hayatını kaybeden ya da sakat kalanlar için trafik sigortasından alınabilen tazminatlara göz koydu. “Sigortadan tazminat hakkınız var. Bunu almanızı sağlayalım” diyen fırsatçılar mağdur aileleri dolandırıyor. Kaza çantacıları, mağdur ailelerin alması gereken milyonlarca liralık tazminatı cebe indiriyor.

Bilinçsizliği fırsat biliyorlar

Mağdur aileler nasıl dolandırılıyor? Kilit nokta bilinçsizlik…

Zorunlu trafik sigortası kapsamında trafik kazasında ölüm ya da sakat kalma durumunda tazminat hakkı var. Sigortadan alınacak tazminat kazada hayatını kaybeden ya da sakat kalan kişinin geliri, eğitimi, bakmaktan yükümlü olduğu kişi sayısı, tedavi masrafları gibi kriterlere göre belirleniyor. Tazminat hakkı ve kriterler hakkında çoğu kişinin bilgi sahibi olmaması, diğer taraftan sigorta işlemlerindeki prosedür çantacıların ekmeğine yağ sürüyor.

Dedektif gibi iz sürüyorlar

Bunu fırsat bilen çantacılar, dedektif gibi Türkiye’deki trafik kazalarının izini sürüyor. Emniyet kayıtlarını, televizyon kanallarını, yerel gazeteleri ve internet sitelerini saniye saniye takip ediyorlar. Anında kazada ölen ya da yaralananların kaldırıldığı hastanenin önünde bitiveriyorlar. Cenazelere katılarak taziyede bulunuyorlar. Ailelerin güvenini kazanmak için taziyeye gelenleri karşılayıp pilav ve helva hayırı yapıyorlar. Ve uygun bir anda kazada ölen kişinin yakınından ”Tazminat hakkınızı ben takip ederim. Yüklü bir tazminat alırız” diyerek noterde vekâlet alınıyor. Çantacılar aldırdıkları vekâletlerle tazminatların kendi hesabına yatırılmasını sağlıyor. Piyasada bu işi yapan danışmanlık şirketleri en fazla yüzde 20 komisyon alırken, çantacılar minimum yüzde 50 komisyon alıyor. Bu tabii insaflı olanları! Büyük bir kısmı ise önce takip masrafı adı altında bir ön ödeme alıyor ardından da sigorta şirketinin ödediği tazminatın tamamını alıp ortadan kayboluyor.

Bu Şirketlerin İşleyişi Şu Şekilde;

Kazada yakını ölen kişiler veya yaralanan vatandaşlardan kapsamlı bir vekâletname alarak onlar adına sigorta tazminatlarını takip ediyorlar. Noterde vekâlet verdiğiniz kişiler avukat olmuyor. İş takibi için 20- 30 kişinin adının geçtiği iş takibi için verilen vekâletnamelerden oluyor. Vatandaşlar gittikleri hasar danışmanlık şirketlerinde, özellikle neye imza attıklarını bilmiyorlar, kendileri doğru bilgilendirilmiyorlar, tahsil edilen paranın bir bölümünü de komisyon olarak kesiyorlar. Bazı durumlarda sigorta şirketinden alınan paranın yüzde 50’sinin bu şirketlerce alındığı oluyor. Örneğin; şirket çalışanları sizi kaza sonrası hastanede bile bulup, sizden para almak ne kelime üstüne para da verip, %25 oranlı bir hizmet sözleşmesi imzalıyor ve aynı zamanda %25 oranında da temlikname alıyor ve aynı sözleşmeye 15.000-TL cezai şart koyarak sizin işinizi yürütmekten ziyade ortağınız oluyor. Bu örnekler oldukça fazla. Hasar danışmanlık şirketlerinde bazen işinizi verdikten sonra muhatap bile bulamayabilirsiniz.

Kendi Yapabileceğiniz bir iş için mağdur olmanın bir âlemi yok bence.

Hasar Danışmanlık Şirketi Adı Altında Çalışan Çantacılara Kazıklanmanın gereği yok.

Peki, ne yapacaksınız?

Varsa Avukat’ınıza yoksa Şehrinizde bulunan BAROYA Başvurup bilgi ve yardım alabileceğiniz gibi şehrinizde bulunan Arabuluculuk kurumundan Bilgi destek almanız da mümkün.

Konu hakkında biraz araştırma yaptım Arabuluculuk Kurumu ile Hasar Danışmanlık Şirketleri arasında AFAKÎ KOMİSYON FARKI VAR

Arabuluculuk kurumundan alacağınız hizmet karşılığında ödeyeceğiniz maksimum ücret elde ettiğiniz bedelin yalnızca %3’ü. (Başka türlü anlaşma olmadığı müddetçe her bir taraf arabuluculuk ücretinin kendi payından sorumludur)

Adalet Bakanlığı arabulucular siciline kayıtlı bir arabulucuya başvuru ücretsiz.

Sigorta şirketi ile görüşmelere bizzat katılırsınız. Arabulucu, sigorta şirketi ile tarafı en uygun ortamda görüştürür.

Tüm süreç sizin inisiyatifinizde şeffaf bir şekilde yürür.

Anlaştığınız halde arabuluculuk ücreti anlaşılan tutardan taraflar için yalnızca %3’tür.

Üstelik bu tutar en fazla %3 tür.

Anlaşma konusu tutar yükseldikçe ücret oransal olarak düşer.

Arabuluculuk ücret tarifesine göre 35.000 TL’den sonrası için %2,5 sonrası için %2 ve rakam yükseldikçe ücret % 0.5 e kadar düşmektedir.

https://resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191231-16-1.pdf

(Başka türlü anlaşma olmadığı müddetçe her n bir taraf arabuluculuk ücretinin kendi payından sorumludur. Örnek olarak 10.000 TL için tatlıya bağlanan bir sigorta uyuşmazlığında sigorta şirketi %3 ve başvurucu için %3 tür )

Arabuluculuk sürecinde dilerseniz bilir kişilerden veya avukatlardan hukuki destek alabilirsiniz.

Arabulucu gerekli görmesi halinde hukuki destelk almanızı önerebilir, böylece mağdur olmaktan kurtulabilirsiniz.

Bana göre Hasar Danışmanlık Şirketlerine Kazıklanacağınıza, Adalet Bakanlığı Arabulucular siciline kayıtlı bir arabulucuyla temasa geçmeniz daha mantıklı. Size göre de mantıklı değil mi? Hem mantıklı Hem de kazançlı.

Diğer yazımızda Buluşmak Dileği İle

İzzet Tınmaz /

UYARI:  Yayınlanan haber, yazı ve fotoğrafların tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilse dahi haber, yazı ve fotoğraflar özel izin alınmadan kullanılamaz. Sitede yayımlanan Köşe Yazıları ve Yorumların sorumluluğu yazarlarına aittir. Hiçbir bildirim yapmadan, sitede herhangi bir zaman değişikliğe gidilebilir.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL