Genel

Hasar Danışmanlık şirketleri Dosya takibi yapamayacak

Hasar Danışmanlık şirketleri Dosya takibi yapamayacak

Hasar Danışmanlık Şirketleri Takip yapamayacak. İş Takibi yapması yasaklandı.

Yaptığım araştırmalar sonucu gösteriyor ki birileri vatandaşın sırtından para kazanmanın yolunu bulmuş. Sizlerden gelen yoğun istekler doğrultusunda bu yazıyı kaleme almak gerekti. Bu konu ile alakalı bir dizi araştırma yaptım. Haberleri , makaleleri okuyup konu hakkında bilgi edindim. Birde sizlerden bu konuyu gündeme getirmediğime dair sitemkar suçlayıcı yazılar adeta yağmaya başlayınca bu konuyu kaleme aldım.

Barolar yıllardan beri Hasar Danışmanlık Şirketleri ile bir savaş içinde idi. Sonunda bu savaşın kazanan tarafı Barolar oldu.

TBMM de kabul edilen yasaya göre “Hasar Danışmanlık Şirketleri ” artık iş takibinde bulunamayacaklar. Bu ne anlama geliyor. Bu konuyu biraz irdeledim. “Hasar Danışmanlık Şirketleri ” adı altında faaliyet gösteren şirketlerin çalışma yöntemlerini araştırdım. “Hasar Danışmanlık Şirketleri” çalışma yöntemleri bayağı enteresan.

“Hasar Danışmanlık şirketleri” İkili ilişkilerini kullanarak Ambulans, çekici, acil servislerden haber alıp yaralamalı, ölümlü, hasarlı olan kazalarda sigortalıyı buluyorlar. Sigortalının içinde bulunduğu kötü durumu istismar ederek, “zararınızı hemen ödemek istiyoruz” ya da “biz sizin adınıza olayı takip etmek istiyoruz” diye yaklaşıp sigortalıdan alacağının devrini alıyor ya da kendilerine vekaletname verilmesini sağlıyorlar.

Peki, sonrasında ne oluyor? Hasar Danışmanlık Şirketleri, devri ya da vekaletnameyi aldıktan sonra sigortalıya bir miktar para ödüyordu. Sigortalı bir süre sonra zararının aldığı miktardan kat be kat fazla olduğunu anlasa da hak talebinde bulunamıyor, bulunsa da lehe bir sonuç alamıyordu.

Mağduriyetler artınca TBMM harekete geçti. Yeni düzenlenen ve yürürlüğe giren kanun ile “hasar danışmanlık şirketi” adı altında hizmet veren kurumlara yönelik önemli bir düzenleme yapıldı.

Meclis’te çıkan kanunla vatandaşı gerçek alacakları konusunda mağdur eden bu şirketlerin, trafik kazaları uyuşmazlıklarında “dava takibi yapması” yasaklandı.

Hasar Danışmanlık Şirketleri devreden çıkınca mağduriyetlerin de önüne geçilmiş oldu.

TBMM’de kabul edilen yasa sonrası ne olacak sorusu ile karşı karşıya kalan mağdurlara yasa Avukatları işaret ederek gidin Avukatınız sizin sorununuzu çözüme kavuştursun diyor.

Çoğu mağdur tazminat hakkında bilgiye sahip değil. Alacakları tazminat için hangi belgeleri hazırlaması gerektiğini de bilmiyor. Kaza geçiren Mağdur ve yakınları Sigorta Şirketlerinden Tazminat alabileceğini bile bilmiyor.

Bu belgelerin ne olacağı Mağdur kişiler veya yakınlarının hazırlaması gereken belgeler aşağıdaki link ten incelene bilir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200320-3.htm

Kısacası Sigorta tazminatlarını sigortalının kendisi, vekalet verdiği eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri veya avukatı aracılığıyla takip edilebilecek. Sigortalı vefat etmişse kanuni mirasçıları veya avukatları tazminat alacaklarını takip edecek. Bunların dışındaki üçüncü kişilere bu yetki verilemeyecek.

Sigorta takip işi yapan Avukatların İŞ TAKİPÇİSİ diye adlandırdıkları  “ Hasar Danışmanlık Şirketleri” komisyon karşılığı yaptıkları bu işi yapamayacak gibi görünüyor.

Bu yazıy niye kaleme aldığım konusunda sizlerden gelen şikayetler artık ayyuka çıktı.

Örnek vermek gerekirse buyurun bir kaça örnek yüzlercesinin içinden bir ikisi.

42 yaşındaki Hasan Y. isimli okuyucu   şunları yazmış: 2 sene önce trafik kazası yaptım kalıcı kusurlar oluştu. Avukat tuttum  mahkemeyi kazandım, tazminat mahkemem sürüyor. Beni sürekli danışmanlık şirketleri arıyor. Avukatınız bölgesel bir avukat, bu işi en iyi biz yaparız gibisinden konuşuyorlar.  “Alacağımız tazminat 6 ayda sonuçlanır, 6 aylık vekalet alacağız senden” diyorlar. Bir de ‘avukatın alacağından fazlasını alırız, kapatılan küçük şirketlerden değiliz’ diyorlar. Her gün onlarca telefon alıyorum. Avukatıma danıştım bu tür şirketlerin iş takipçisi olduğunu söyledi. Yeni kanun çıkmış bu tür şirketler yetkileri yokmuş halkı neden bu konuda bilgilendirmiyorsunuz? Vatandaşın bu konuda bilgisi yok. Bu konu ile ilgili haber yapmıyorsunuz. Hasar Danışmanlık Şirketleri haber yapmamak için extra para mı ödüyor? ”

55 yaşındaki Servet K. isimli  başka okuyucudan gelen de şöyle: “Ailem trafik kazası geçirdi, annem-babam ciddi yaralandı. Kazadan sonra hasar danışmanlık ismi adı altında ondan fazla kişi beni arayıp, tazminat alabileceğimizi söylediler. Avukata danıştım bu tür şirket ve kişilere itibar etmeyin yetkileri yok dedi. Bu konu hakkında vatandaşı bilgilendiren yazı neden kaleme almıyorsunuz “

Kısacası konu ile ilgili köprünün altından çok sular geçecek gibi görünüyor.

Kalın sağlıcakla Kazasız sağlıklı günler dileklerimi siz değerli okuyucularıma sunarken; Değerli sürücülerin Emniyet kemerini sürekli takmalarını, direksiyon başında cep telefonu ile görüşme yapmamalarını, uykusuz araç kullanmamalarını hatırlatırım.

Sağlıklı Günler geçirmeniz dileği ile.

İzzet Tınmaz / Gazeteci – Yazar

 

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL