Genel

Gelecek Partisi Aksaray İl Başkanı DİLMAÇ”UYGUR kardeşlerimizin sonuna kadar yanındayız”

Gelecek Partisi Aksaray İl Başkanı DİLMAÇ”UYGUR kardeşlerimizin sonuna kadar yanındayız”

Gelecek Partisi Aksaray İl Başkanı Muhammet DİLMAÇ ve İl Başkan Yardımcı Av. Hümeyra AKSOY  basın bildirisi Yayınladı.

İl Başkanı Muhammet DİLMAÇ; Gelecek Partisi Olarak, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ Öncesi Doğu Türkistanda Kadın Olmak konulu Basın bildirisi yayınlama kararı aldık. UYGUR kardeşlerimizin sonuna kadar yanındayız diyerek Şöyle devam etti.

“DOĞU TÜRKSTAN’DA KADIN OLMAK” İNSAN HAKLARININ UNUTULDUĞU YER:ÇİN”

Tarih boyunca dünyanın birçok bölgesinde zulümler, soykırımlar yaşanagelmiştir. “Ermeni zulmü”, “Yunan mezalimi”, “Sırp katliamları” uzun yıllar insanların hunharca öldürülmeleriyle sonuçlanmış ve dünya tarihinde birer kara leke olarak yer etmiştir. Günümüzde ise hala bunlara benzer katliamlar yaşanmaktadır. Yaklaşık 70 yıldır devam eden Çin’in Doğu Türkistan zulmü ise bunların en acı örneklerinden birini teşkil etmektedir. Uygur Türklerinin yaşadığı, Orta Asya’nın tam da ortasında bulunan, önemli kömür ve petrol kaynaklarını barındıran ve de Çin’in Batıya açılan çıkış kapısı olan bu alanda uzun yıllardır Çin mezalimi yaşanmaktadır. Çinliler tarafından bölge halklarının dinlerini yaşamaları, dillerini kullanmaları ve kültürlerini yaşatmaları engellenmektedir.

Av. Hümeyra AKSOY’un açıklaması

Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı asimilasyon politikasından en fazla etkilenen kesimlerden biri de kuşkusuz kadınlar.

Komünist Parti yönetiminin şiddet içeren politikaları, bölgede milyonlarca Uygur kadını mağdur ediyor ve temel insani haklarından mahrum bırakıyor.

Doğu Türkistan’da kadınlar, temel bir özgürlük olan inanç hürriyetinden mahrum bırakılmış durumda. İslam dininin emirlerinden biri olan tesettür konusunda Çin, kadınların yüzlerini örtmesi, siyah ve uzun örtüler tercih edilmesi gibi mefhumları tamamen yasakladı. Bunun yanında kadınların da içki içmeye, dans etmeye zorlanarak  ve inançlarının ön gördüğü biçimde yaşamalarına izin verilmediği biliniyor. Kadınların İslami eğitimine de, diğer erkekler gibi kısıtlama getirilmiş durumda.

Kadınların bölgede karşı karşıya kaldığı bir diğer ihlal ise cinsel şiddet.Çin Hükümetince oluşturulan YENİDEN EĞİTİM KAMPLARINA götürülen kadınlarher türlü fiziksel işkencenin yanısıra ;hamilelerse bebeklerinin düşürülmesi,kısırlaştırma,diğer tutukluların gözü önünde toplu sistematik tecavüze uğrama,yaşadıklarını ve kimliklerini unutma adına sinir sistemlerini tahrip edici ilaçların verilmesi uygulamalarına maruz kalmaktadır .

Çin’in bölgede yaygın olarak izlediği bir diğer politika da Müslüman Türk halkın evlerine Çinli erkekler yerleştirmek. Çin hükümeti, evlerdeki erkekleri toplama kamplarına attıktan sonra, hükümetin görevlendirdiği erkekleri bölgedeki evlere yerleştiriyor. Müslüman aileler bu erkeklerle yaşamaya mecbur bırakılıyor. Ayrıca Uygur kadınların zorla Çinli erkeklerle evlendirilmesi de bölgede yaşanan bir diğer yaygın asimilasyon uygulaması.

Her ne kadar Türkiye realist çıkarlarını göz önünde bulundurup Çin ile pragmatist adımlar atsa da Filistin ve Azerbaycan’da olduğu gibi Uygur Türklerinin uluslararası kamuoyunda seslerini duyurabilmeleri için daha çok mücadele vermeli, bu hak ihlallerine göz yummamalıdır.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL