Genel

Gazeteciyi Anlamak

Gazeteciyi Anlamak

Empati yapmaktan bahsettiğimiz her konuşma farkında olmak üzerine olsun olmalı empati yapmalıyız diyoruz empati senin gibi olmayanı anlamak anlamaya çalışmak diyoruz konuşurken.

10 ocak çalışan gazeteciler günü basın emekçilerinin günü. Her gün izlediğimiz haberler o halka ulaştırılan gazeteler dijital gazeteler internet sitesinde yer alan haberler buna magazin habercilerini de dahil ediyorum.

Haber yapma alanları farklı olsa da basın emekçilerinin nelerle karşılaştıklarını nelere maruz kaldığını görüyoruz. O haberler ortaya çıkarken kolay bir şekilde ortaya çıkmıyor. Tehdit edilen gazeteciler, bu haberi yapamazsın yaparsan ölürsün ailene bunlar olur diye başlayan saldırgan dil şiddetine uğrayan gazeteciler. Bu vahim olaylar duyarsızlıkla karşılaştığı zaman gazeteci kıyımı daha da cesaret dozu artarak devam eden olaylar silsilesi, bundan bizim halkımız çok meraklı bir halk magazine düşkünlüğü de bilinmekte. Ünlülerin takip edilme tanınma oranını yüzdeye çevirdiğimizde yüksek oranlara çıktığını ilerleyen zamanda magazin gazeteciliğinin özel hayat ihlalini çok fazla aşmaya başladığını hassasiyet noktasının zayıfladığını da görmekteyiz.

Bu basın emekçilerinin de şiddete maruz kaldığını mahkemeye verildiğini ağır tepkiler aldıklarını da bilmekteyiz. Magazin gazetecileri bu muameleye maruz kalırken yaptığı haberlerden dolayı tutuklanan haklarında soruşturma açılması, hedef gösterilmesi ,gazetelerin kapatılması ,basın kartlarının iptal edilmesi gibi yaşanılan bu olaylar ülkemizde yaşanan olaylardan faili meçhul gazeteci cinayetleri de acı bir şekilde yaşadıklarımızdan.

Dünya geneline bakıldığı zaman gazetecilerin rahatlıkla açık hedef olarak gösterildiğini korunmadığını biliyoruz  basın emekçilerinin bu vahim olaylarla karşılaşmasını sorgulamalıyız siyasi baskı altına alınmak istenen basın emekçileri için bağımsızlık düşüncesinin yok sayılması yanlı basın düşüncesinin hakim olması tek bir ülke bazında düşünülmesi gereken bir konu değil gazeteci evrensel bir insandır basın tarafsız ve evrensel olması gereken bir kurum habercilik haber verme becerisi ilkeli ve doğru haberciliğin sorgulandığı dünya.

Demokrasi diyoruz, despot Ülkeler diyoruz, yasak baskı diyoruz ,konuşuyoruz kamera karşısına geçen siyasilerin konuşmaları söylemleri anayasa görüşmeleri gösterilen tepkiler ve kısır bir döngü internet kullanımının yasaklandığı halkın haber kaynaklarının abluka altına alındığı her ülke bir kuşatma altındadır o ülkelerin halkları bağımsız değildir.

Yayınlanan raporlarda 10 ocakla ilgili raporlar açıklanıyor değişen ne diye sormak gerekiyor.

Neden gazeteciler böyle bir abluka altında kalıyor?

Basın emekçilerini neden koruyamıyoruz?

Siyasetten bağımsız olması gerektiğini neden kabul etmiyoruz? Toplumlarda gazeteciye saygı duyulmuyor. Bir ülke için toplum için toplum için gazetecilerin varlığı önemleri yeteri kadar anlaşılmıyor, anlatılmıyor. Kısır bir döngüde gazetecilik yapmaya basını ayakta tutmaya çalışan bir mekanizma var gazetecilik zorlanıyor bir kıskaç altında bırakılıyor.

Evrensellik ve bağımsızlık haberin doğruluğu bunların zayıflamadığı basına ve gazeteciye gerçek anlamda özgür bir alan açmadığımız sürece dünya nefes alamaz hangi ülke olursa olsun dünya hür ve evrensel bir anlayışa sahip olmadığı bir düşünce labirentinden kurtulmadığı sürece 10 ocak dünya çalışan gazeteciler günü bir hak iadesi ve onurlu bir gün olabilsin.

“Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta,bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte,hulasa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde,basın başlı başına bir kuvvet,bir mektep,bir rehberdir.”

Mustafa Kemal Atatürk

10 ocak çalışan gazeteciler günü kutlu olsun tüm gazeteciler basını için kaybettiğimiz gazetecilerin anısına saygıyla.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL