Genel

Gazetecilerin Can Güvenliği sorgulanmalı

Gazetecilerin Can Güvenliği sorgulanmalı

Gece Habere Diye Gidiyorsun Bir bakmışsın bir araba önünü kesiyor Araçtan 2 kişi iniyor Yerden aldığı parke taşı ile arabana yaklaşıyor. Kaçsan bir türlü kaçamasan başka türlü. Adam yaklaşıyor bir kaç gün önce haber yaptığın adam ile yüz yüze geliyorsun. Yanındaki haberci arkadaşın ile çaresizliğin içinde bekliyorsun adamlardan biri tanımasa bittiğinin resmidir o an.  Adam tanıyor seni tanıyor bir şekilde bir yerlerde yolun kesişmiş belki de farkında olmadan bir iyiliğin dokunmuş. sen gazetecisin tanıyorum seni diyor ve aracına binip gidiyorlar. O anda bir oh çekiyorsun derinden. Bu geceyi de kazasız belasız atlattık diyorsun. Korku ve endişenin yumak olduğu bir duygu ile Okuyucunu haberdar etmek için gecenin karanlığında akıp gidiyorsun.

Habercilik yapmak mesleği icra etmek son günlerde oldukça zorlaştı.

Habere gidiyorsun olay yerinde görüntü aldığın esnada neler yaşayacağını önceden kestirmek oldukça zor hatta imkansız.

Olayın görüntüsünü alırken , Olayın tarafları tarafından küfürler havada uçuşuyor. Olayı gerçekleştirenlerin görüntüsünü alırken yakınları tarafından  sözlü taciz ile başlayan saldırı daha sonra sopalı yumruklu hatta bazen bıçaklı silahlı saldırıya dönüşebiliyor. Aksaray’da son olarak bayan bir meslektaşımız görüntü alırken yumruklu saldırıya uğramış idi. Sonrasında ne oldu ? Kuru kuruya geçmiş olsun ziyaretleri. Önlem alınması için bu tür saldırıların önlenmesi için somut adım atıldı mı ? Ne gibi önlemler alındı. Basın mensupları bir araya toplanıp size karşı şiddet uygulandığında şu prosedürleri uygulayacağız diye bir toplantı mı yapıldı. Her bir sorunun cevabı hayır.

İşleri olduğunda yaptıkları icraatları topluma duyurtmak için çarşaf çarşaf açıklama gönderenler, Şatafatlı yemek organizasyonu düzenleyen beyler , Habercilerin can güvenliğinin sorgulandığı , birçok habercinin sözlü veya fiziki saldırıya uğradıkları bu günlerde sizden somut bir adım atmanızı bekleyen habercilere vereceğiniz cevabı atacağınız adımı merakla bekliyorum.

Bir örnekte ben vereyim meslektaşım ile yaşadığım bir olaydan. Gerçi biz ucuz yırttık ama orada farklı bir tabloda olabilirdi.

Geçtiğimiz gece yaşadığımız bir olaydan kısa kesit vererek gazetecilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek istedim Gazetecilerin can güvenliğinin ciddi şekilde sorgulanması gerektiğini düşünüyorum.

Habercinin Can güvenliği incecik bir iplik gibi koptu kopacak.

Her an ölümüm soğuk nefesini ensende hissederek çalışmanın yorgunluğu ile yoğun tempoda çalışıyorsun . Sonra birileri gelip onlar MERDİVEN ALTI GAZETECİSİ dediğinde Kahroluyor lanetler okuyorsun. Onlar sıcacık yatağında bir yerlerinde pireler uçuşurken sen gecenin soğuk karanlığında haber peşinde koşuyorsun. Sadece işini yapmak için yaşam ile ölüm arasında incecik çizgide gecenin karanlığında akıp gidiyorsun. Haber koşturmacası Habercisin Vatandaşa karşı sorumluluğun var doğru ve hızlı haber ulaştırmalısın. İnsan düşünmeden edemiyor. Acaba ne zaman meslektaşların tarafından habere konu olacaksın diye.

Sözün kısası Habercilerin Can güvenliği konusunda somut adımlar atılması gerekiyor. Saldırıya uğrayan gazeteci haberlerinin bir şekilde sona ermesi gerekiyor. Yetkililer bu konu hakkında çözüm yolu bulmak için  enine boyuna araştırma yapıp çözüm yolları bulmalı.

Kısacası olay sonrası şatafatlı sözler için geçmiş olsun ziyaretleri istemiyoruz. Bir an önce bu olayların önlenmesi için gerekli somut adımların atılıp gerçek çözümler bulunsun. Ziyaretimize yine gelin çay içelim pasta yiyelim. Geçmiş olsun deyip methiyeler düzeceğimize Aksaray’ın sorunlarını konuşalım, Türkiye gündemini değerlendirelim, soğukta evi olmayıp sokakta kalan insanları konuşalım , çöpten ekmek toplayanları , pazar yerlerinde çöpten meyve sebze toplayan yurdumun insanını konuşalım. Birlikte çözüm yollarını arayıp eler yapabileceğimizi konuşalım.

Kalın Sağlıkla

İzzet Tınmaz / Gazeteci yazar

 

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL