Genel

Engelleri Hep Beraber Aşalım

Engelleri Hep Beraber Aşalım

Günlük yaşantımızda engelli bireyleri çoğumuz görmüşsünüzdür. Kimi zaman elindeki beyaz bastonuyla yürüyenleri kimi zaman söylemek istediği şeyleri işaretle anlatmaya çalışanları kimi zamanda tekerlekli sandalye ile karşısına çıkan engeli aşmaya çalışan engelli bireyleri hep görmüşsünüzdür. Hayatta bazı bireyler engelli olarak dünyaya gelmekte bazıları da sonradan engelli olmaktadırlar her ne şekilde olursa olsun bir bireyin engelli olarak yaşamını sürdürebilmesini çok zordur.

Gözlerimizi bir süre kapalı tuttuğumuzda bile karanlıkta kalmak oldukça zor. Ayağımızı incittiğimizde 3-4 gün yürümeden duramazken nasılda dayanır çektikleri zorluklara.

Bazıları engelli bireylere bakışlarını değiştiriyor bazıları da korkunç bir şey görmüş uzaklaşıp kaçıyor. Onların çektiği sıkıntılar yetmezmiş gibi bazı kişilerin düşüncesiz ve sorumsuz davranışları kırıyor, üzüyor engelli vatandaşlarımızı.

Engelli bireylere karşı her zaman anlayışlı ve yardımsever olmamız gerekmekte. Her şeyden önce hepimizin birer engelli adayı olduğumuzun bilincinde olmalıyız. Ne onlar bilebilirdi engelli olacaklarını ne de bizler biliriz günün birinde engelli bir birey olup olmayacağımızı. Engelli bireylerimizi hayatlarımı zorlaştırmak yerine kolaylaştırmalı ve topluma kazandırmalıyız. Engelli vatandaşlara elimizi uzatmalı onları korumalı onlardan kaçmamamız gerekli. Engelli bireylere acımak yerine onlara değer vermeliyiz. Onlara değer verdiğimizi her ortamda karşımızdaki engelli bireye hissettirmeliyiz. O işi yapabilecek olduğu halde sırf engelli diye işe almamazlık yapmamalıyız.

Engelli diye hor görmemeliyiz engelli bireylerimizin ne gibi dertleri var ? Acaba eğitim görüyorlar mı onlara iş imkânı sağlanıyor mu onlara bakan bakıcı kişiler var mı yoksa neler yapmalıyız diye sormalıyız kendimize. Sosyal alanların düzenlenmesi kendilerine uygun işlerin verilmesi engelli bireylerimizin haklarının çiğnenmemesi alışveriş merkezlerinin engelli bireylerimiz için uygun şekilde yapılması trafik ışıklarında kurulan sesli düzeylerin yaygınlaştırılması engellilere karşı üzerimize en önemli sorumluluklarımızdan biri olmalı. Uzun lafın kısası biz görmeyenlere göz duymayanlara kulak yürümeyenlere ayak olmalıyız.

Şunu aklımızdan asla çıkartmayalım hepimizin birer engelli adayı olduğumuzun bilincinde olmalıyız. Ne onlar bilebilirdi engelli olacaklarını ne de bizler biliriz günün birinde engelli bir birey olup olmayacağımızı.

Halit Ünal /  Eğitimci – Yazar

Yazılardaki fikir ve değerlendirmeler yazarlara aittir ve aksi belirtilmediği sürece https://www.ilkhavadisgazetesi.com İnternet Haber sitesinin görüşlerini yansıtmaz. Bütün hukuki sorumluluk yazara aittir.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL