Genel

CHP AKSARAY İL BAŞKANI KELEŞ “SAĞLIKTA ÇAĞ(!) ATLADIK”

CHP AKSARAY İL BAŞKANI KELEŞ “SAĞLIKTA ÇAĞ(!) ATLADIK”

CHP Aksaray  il başkanı Hacı Ali Keleş son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden ve gündemin ilk sırasında yer alan ” İlaç sıkıntısı ” konusunda yazılı açıklama yaptı

CHP Aksaray  il başkanı Hacı Ali Keleş; İlaç sıkıntısı nedeniyle hasta ve hasta yakınlarının çaresizliğinin günden güne arttığını belirterek , ‘Sağlıkta çağ atladığını iddia eden ülkemizde, yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle hasta ve hasta yakınlarının çaresizliğinin günden güne arttığı gözlenmektedir’ dedi.

CHP Aksaray  il başkanı Hacı Ali Keleş;
Konu ile ilgili bazı eczane ve Aksaray Eczacılar Odası ile yaptığımız görüşmelerde, eczanelerde bulunması gereken her 10 ilaçtan 3 tanesinin raflarda olmadığı, bazı ilaçlarda talep edilen ilaçların %10’nun karşılanabildiği öğrenilmiştir. Raflarda hiç olmayan ilaç sayısı 400’ün üzerindedir. Ne muayene olabilmek mümkün ne de ilaç bulabilmek Sağlıkta çok yol katledildiğini iddia eden iktidara seslenen Keleş; ’Sayenizde sağlık sistemi diye bir şey kalmadı, çöktü. Vatandaş mağdur, hekim mağdur ,eczacılar mağdur.’ Zaten hastalarımız ancak 1,5-2 ayda hastane randevusu alabilmektedir. Üstüne üstlük tedavi için gerekli ilaçlar olmayınca hasta ve hasta yakınları ile bu konuda hiçbir kusuru olmayan eczacılarımız arasında sürekli bir gerginlik yaşanmaktadır. Eczacılarımız hastaya yardımcı olmak ve ilaç talebini karşılamak amacıyla sürekli ecza depoları ve diğer eczaneleri aramaktadır. Aksaray’da her gün 4 tane eczane nöbetçi olmaktadır. Bir eczaneye gelen reçete sayısı 500-700 arasındadır. Bu reçete sahiplerinin 200-300 tanesi tüm nöbetçi eczaneleri gezmelerine rağmen ilaçlarını alamamaktadır. Sağlıkta çağ atlamak böyle olsa gerek !Peki, ilaç yokluğunun sebebi nedir? Sağlık Bakanlığı her yıl ilaçları fiyatlandırırken sabit bir euro kuru belirliyor ve ilaçların fiyatı, bu sabit kur üzerinden hesaplanıyor. Bu yıl zamlarla birlikte ilaçta Euro kuru önce 7,86 TL’ ye sonra 10,76 TL’ ye yükseltiliyor. Oysa günümüzde EURO kuru 20,30 TL civarında bulunuyor. Belirlenen sabit kur ve gerçek kur arasındaki makas iki katına yaklaşmış durumda. Makas açıldıkça ilaç tedariki de zorlaşıyor. Türkiye, bu fiyatlama sistemi ile ilaç firmalarının en son ilaç satmak isteyecekleri ülke konumuna geliyor.
Sağlık Bakanlığı Aralık ayında yaptığı açıklama ile bu konunun çözümü ile ilgili adımlar atılacağını açıklamasına rağmen bugüne kadar herhangi bir adım atılmamıştır. Hem hastalarımız hem de eczacılarımız mağdur olmaya, ilaç yokluğu nedeniyle gerginlik yaşamaya devam etmektedir. İlaçta fiyat politikasının yeniden değerlendirilmesi acil gereklidir. Çünkü hastalarımızın canı da eczacılarımızın huzuru da paradan çok daha önemlidir.” dedi.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL