Genel

Atık toplama bahanesiyle sessiz sedasız HIRSIZLIK

Atık toplama bahanesiyle sessiz sedasız HIRSIZLIK

Loading

Son günlerde sessiz çalışan elektrikli 3 tekerlekli özel düzenekli araçlar ile atık toplama bahanesiyle sessiz sedası hırsızlık yapanların sayısı azımsanmayacak kadar çoğaldı. Hırsız mı alın teriyle evine ekmek götürmeye çabalayan dürüst vatandaş mı birbirine karışmış durumda.

Aksaray’da hurda ve kağıt toplayıcıları önceleri at arabası ile atık kağıt ve hurda topluyorlardı durum böyle olunca hırsızlık yapmaları atın çıkarttığı sesten dolayı güç oluyordu. Amacı kağıt toplamak olmayan uyanık hırsızlar ses çıkartmayan 3 Tekerlekli elektrikli bisikletleri revize ederek arka kasalarını yükselterek kağıt toplayıcısı görünümüyle Aksaray sokaklarında özellikle akşamın alaca karanlığından sabahın ilk ışıklarına kadar dolaşıp açıkta bulunan yükte hafif parada ağır kolay paraya çevire bilinecek ne bulurlarsa arabanın arkasına atıp sessiz sedasız ortalıktan kayboluyorlar. 

Bu tür hırsızlıktan dolayı inşaat şantiyesi bekçilerinden tutunda esnafa kadar herkes rahatsız. Önceleri belirli şahıslar bu işi yaptığı için polis ekipleri hırsızları yakalama süresi oldukça kısa olmaktaydı. Fakat kağıt ve hurda toplama sektörüne vatanlarını terk  edip ülkemize sığınan yabancı uyruklu vatandaşlar da bu işe el atınca bu tür araçlar ile hırsızlık olayları çoğalma eğilimine girdi.

3 Tekerlekli kağıt toplayıcı araçları birbirinin benzeri olunca çok çabuk kamufle oluyorlar.

3 Tekerlekli kağıt toplayıcı araçları birbirinin benzeri olunca hırsızlık yapanla alın teriyle helal yoldan para kazananlar birbirine karıştı. Kim hırsız kim masum ayırt etmek zorlaştı.

Aslında bu sektörü yok etmek mümkün değil. Bu karmaşada denetim de olanaksız olunca bu sektörde ekmek kazanan kesimin denetim altına alınması için bir dizi çözüm önerileri de mümkün. 

Nedir bu çözüm önerileri diye soranlara bir kaç madde ile sıralayalım.

Tüm araçlara görünür yerlerinde plaka verilebilir.

Motorize geri dönüşüm toplayıcı kimlik verilerek farlı bir fosforlu yelek tarzı veya mont ve pantolonlara gece fark edilsin diye Fosforlu elbiseler giymeleri zorunlu hale getirilebilir.

Araçların arkalarına yapılan düzenek içi görünecek şekilde dizayn edilmiş araçlar ile bu sektörde çalışmaları sağlanabilir.

Bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Hırsızlığı meslek haline getirenler hiç olmazsa bu tür önlemler ile açığa çıkacak hırsızlık yapmalarının bir nebze önüne geçilerek hırsızlık olaylarında azalma sağlanabilir. 

Bu bur araçlar ile gezenleri mahalle bekçilerinin kontrolü de kolay olacaktır. 

Bunlar acizane benin fikir ve önerilerim umarım yetkililere bir nebze de olsa fikir vermiş ve Aksaray’da hırsızlık olaylarının azalmasına yardımcı oluruz.

Huzurlu, sağlıklı, bol kazanlı günleriniz olması dileği ile hoş kalın .

İzzet TINMAZ / Gazeteci Yazar

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL