Genel

Aksaray’da 45 dakika süren felaket DOLU YAĞIŞI

Aksaray’da 45 dakika süren felaket DOLU YAĞIŞI

Aksaray’da 45 dakika etkili olan dolu yağışı ay çekirdeği hasadı yapan çitçileri vurdu. Yaklaşık 10 bin dekar arazide ekili olan ayçekirdiği zarar görürken, tarlada çalışan çiftçiler ceviz büyüklüğünde yağan doludan traktör römorkların altına saklanarak korundu.

Aksaray genelinde etkili olan sel ve dolunun verdiği zarar büyük oldu. Özellikle Yeşilova, Yeşiltepe, Baymış, Topakkaya ve Çimeli´de etkili olan dolu ve ardından meydana gelen sel özellikle ekili mısır ve ayçiçeği tarlalarında yüzde Seksen´e yakın oranda zarara neden oldu. Akşam saatlerinde kent merkezi ve çevresinde başlayan dolu yağışı yaklaşık 45 dakika sürdü. Ceviz büyüklüğündeki dolu yağışına tarlada çalışırken yakalanan çiftçiler, traktörlerin römorkların altına saklanarak korundu. Çiftçilerin mahsulleri toplanamadan dolu yağışıyla zarar gördü. İl Tarım ve Ziraat Odası ekipleri yaptıkları ilk tespitte ekili tarım arazilerinde yüzde 40 ile yüzde seksen arası zarar olduğunu belirledi.

Aksaray Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, “Dolu yağışından sonra hemen ekiplerimizle birlikte bölgeye geldik. Köy muhtarımız ve çiftçilerimizle ön tespitleri yaptık. Yarın geniş çalışma yapacağız. İnşallah çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz” dedi.

Ay çekirdeklerin yüzde 80’inin zarar gördüğünü söyleyen Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Sanki ay çekirdekleri bıçak kesmiş gibi ya da dışarıdan taş atılmış gibi olmuş. Ay çekirdeği kellesinin yüzde 80’i tarlaya dökülmüş. Tam üreticimiz hasat ederken oldu. Üreticiler mahsulleri toplayıp harman yerine götürüyordu” ifadelerini kullandı.

 

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL