Genel

AGO (adli görüşme odası) Aksaray Adliyesi’nde açıldı

AGO (adli görüşme odası) Aksaray Adliyesi’nde açıldı

Adalet Bakanlığınca şiddet ve cinsel istismar mağduru kadınlar ile çocukların ifadelerinin örselenmeden  alınabilmesi  için özel olarak kurduğu  adli görüşme odası Aksaray Adliyesi’nde açıldı.

Görüşme, gözlem ve bekleme olmak üzere 3 bölümden oluşan odalarda suç mağduru kadınlar ile çocukların uzmanlar eşliğinde ifadelerinin alınması hedefleniyor.

ADLİ GÖRÜŞME ODALARINDA 12 BİN 326 GÖRÜŞME YAPILDI
Adalet Bakanlığının cinsel istismar ve şiddet mağduru kadın ile çocukların ifadelerinin daha da örselenmeden alınabilmesi için özel olarak kurduğu adli görüşme odalarında bu güne kadar 12 bin 326 görüşme gerçekleştirildi. 2017-2019 yılları arasında 51 ilde 61 adli görüşme odasını hizmete sunan Adalet Bakanlığı 2020 yılı itibariyle adli görüşme odalarını tüm ülke çapında yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Adalet Bakanlığı suç mağduru kadın ve çocuklar için özel olarak kurduğu ve kısa adı AGO olan adli görüşme odalarında 3 Nisan 2017 tarihinden bu yana 12 bin 326 görüşme gerçekleştirildi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de sık sık vurguladığı onarıcı adalet hizmetleri kapsamında oluşturulan AGO’lar suç mağduru kadınlar ile çocukların adli süreçlerde daha fazla yıpranmaması için özel olarak tasarlanıp hizmete sunuldu. AGO’larda soruşturma ya da kovuşturma aşamasında sanık ile yüz yüze gelmek istemeyen mağdurların ifadeleri, Cumhuriyet savcısı ve hakimler olmadan uzmanlar eşliğinde alınıyor.

2020 YILINDA AGO’LARIN ÜLKE GENELİNE YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Hali hazırda ülke genelinde 51 ilde 58 adliyede toplam 61 AGO faaliyet gösteriyor. 2019 yılı içerisinde kurulum çalışmaları son aşamaya gelen 7 adli görüşme odasının da 2020 yılı başında faaliyete başlamasını öngörülüyor. AGO uygulamasından olumlu sonuçlar alan Adalet Bakanlığı 2020 yılı Nisan ayı itibari ile AGO’ları tüm ülke çapında yaygınlaştırmayı hedefliyor.

AGO’LARDA HER ŞEY MAĞDUR ODAKLI DÜŞÜNÜLDÜ TASARLANDI

Bekleme, görüşme ve gözlem odası olmak üzere üç oda olarak hazırlanan AGO’larda her şey mağdur odaklı düşünüldü, tasarlandı. AGO’larda hakim ya da Cumhuriyet savcısı tarafında sorulması istenen sorular, kulaklık vasıtasıyla uzmana iletiliyor.  Uzmanlar sorularını mağdurların psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktarıyor. Mağdurdan alınan cevaplar sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınıyor. Uzmanın yaptığı ön görüşme ile kaygı düzeyi düşürülen mağdurun vermiş olduğu ifadenin kalitesi artırılıyor. Öte yandan suçlu yada sanıkla tekrar yüz yüze getirilmeyen mağdurun bir kez daha örselenmesinin de önüne geçiliyor.

Öte yandan Adalet Bakanlığı kurduğu www.magdur.gov.tr internet adresiyle de süreçle ilgili her konuda bilgiler veriyor. Bakanlık bu site ile mağdur vatandaşları hakları konusunda bilinçlendiriyor. Site içerisinde başta cinsel suç mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, terör mağdurları ile çocuk ve kadın mağdurların yaşadıkları mağduriyet türüne göre, hangi haklara sahip oldukları, hangi hizmeti hangi kurumlardan alabilecekleri ve bunun için nasıl bir prosedür izlemeleri gerektiği konularında bilgiler veriliyor.

 

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

İlgili Haberler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL