ASAYİŞ

48 Saturasyon Cihazını 48 Merkez Mahalle Muhtarına hediye etti

48 Saturasyon Cihazını 48 Merkez Mahalle Muhtarına hediye etti

“İnsanlar ölmesin diye”

Devletin yapması gereken, en azından bilgilendirmesi gereken konularda yetersiz ya da umursamaz kalması vatandaşları kendi başlarının çaresine bakmaya ya da başka insanlara yardımcı olmak ve bilgilendirmek konusunda bireysel davranmaya itiyor.

Covid 19 Hastalığında en tehlikeli evre olan virüsün ciğerlere inmesi evresinin belirlenmesi ve ona göre önlem ve tedavi uygulanması konusunda çok önemli bir işlev gören Saturasyon (Kandaki Oksijen Değeri) Ölçüm Cihazı konusunda vatandaşların yeterli derecede bilgilendirmemesi yaşamlarını da tehlikeye sokuyor.

Hastanelerde ya da sağlık ocaklarında parmağa takılan bir alet olan Saturasyon Ölçüm Cihazı kandaki Oksijen Değerini belirleyerek hastalığın ve hangi evrede olduğunun belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Hastalık kuşkusu taşıyanların kolaylıkla bir eczaneden temin edebileceği bu cihaz Covid Testi öncesinde insanların durumlarını bilmeleri açısından önemli.

Özellikle Kronik Hastalığı bulunanlarda virüs ciğerlere kolaylıkla inebildiği için, evlerinde karantinada olanlar için de Saturasyon Cihazı büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz günlerde ailesinin birkaç üyesi birden pozitif çıkan ve bu dönemde babasını da yitiren Belediye Eski Başkan Yardımcılarından Yılmaz İlhan, bu cihazın hayati önem taşıdığını bu dönemde anlayınca temin ettiği 48 Saturasyon Cihazını 48 Merkez Mahalle Muhtarına hediye ederek mahallelerinde bulunan hastaların takibi konusunda yardımcı olmaya çalıştı.

Aksaray Belediyesi Eski Başkan Yardımcılarından Yılmaz İlhan, ailesinin bazı üyelerinin Coronaya yakalanması sonrasında karantina döneminde Kandaki Oksijen Değerini belirlemeye yarayan Saturasyon Ölçüm Cihazı’nın ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu anlayınca; temin etmiş olduğu 48 Saturasyon Ölçüm Cihazını 48 Merkez Mahalle Muhtarına hediye ederek mahallelerindeki karantinalı hastaların takiplerine katkıda bulunmaya çalıştı.

Duyarlılığı ve davranışı ile bir ilki gerçekleştiren Yılmaz İlhan yaşadıklarını ve davranışının nedenini şöyle açıkladı: “Babam için bugün 48 merkez mahalle muhtarımıza saturasyon cihazı verdik.

Bu covid 19 da en önemli safhanın saturasyon değeri olduğunu babamın rahatsızlanmasıyla öğrendik. Testlerimizin pozitif çıkması sonucu evlerimizde karantinamız başlamış ve filyasyon ekibinin getirdiği ilaçlarla tedaviye başladık. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda en önemli olayın virüsün ciğerleri inmesi olduğunu hepimiz haber kaynaklarından duymuşuzdur. Bu virüsün ciğerlere inmesiyle birlikte saturasyon değerinin düştüğünü öğrendim. Saturasyon değerine sık sık bakılması gerekirmiş. Fakat dışarıda satılan ateş ölçüm cihazı, tansiyon ölçüm cihazı gibi saturasyon ölçüm cihazlarının da temin edildiğini kimseden duymamıştım. O yüzden gerekli bilgilendirmeleri yapmayan İl Sağlık Müdürlüğü ile ilgili sosyal medya hesabımdan paylaşımda bulundum. Bunu yapmamdaki en önemli etken bu zor ve sıkıntılı günlerde hastalarımıza daha fazla bilgi verilmesi olmuştur. Bugün sembolik olarak merkezde bulunan 48 mahalle muhtarımıza 1 er adet saturasyon cihazı verdik. Halkımızın en çok diyalog içinde bulunduğu Muhtarlarımız olduğunu düşünerek Bu cihazı alabilecek durumda olmayan hemşerilerimiz mahalle muhtarlarımızla iletişime geçerek onlardan isteyebilmeleri için her muhtarımıza teslim ettik.

Başta belediyemiz, yardım dernekleri ve il sağlık müdürlüğüne çağrıda bulunmak istiyorum. Yardım paketleri elbette çok önemli ama bu şehre 3.000 cihaz alınmış olsa herkes kendi saturasyon değerini bilerek hareket edecek. Değerler tamamen düşmeden oksijen tedavisi başlamış olacak. En azından bu cihazla hastalığın ağırlaştığı ile ilgili önfikir oluşacak. Yoğun bakım ve entübeli hastalar bölümünde yatan hastalarımızında ölçüm yapmaları sonucu servislerde tedavi görmeleriyle hem hastalarımızın hemde hastane çalışanlarımızın yüklerinin hafifleteceği kanısındayım.

Loading

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL